Kultúra

Meghalt Ettore Scola

Ettore Scola kedden késő éjjel halt meg egy római kórházban, ahova vasárnap vitték be. Ettore Scola 18 évesen ( 1949-ben) ment Rómába jogot tanulni. Újságíróként és karikaturistaként is dolgozott, többek között a Marc’ Aurelio nevű lapnál, ahol Federico Fellini is.

Az ’50-es évek elején kezdett forgatókönyvírással foglalkozni, egy évtizeddel később már rendezőként is bemutatkozott. Könnyed hangvételű, szórakoztató filmeket éppúgy rendezett, mint gondos lélek- és környezetrajzra épülő drámákat. Néhány dokumentumfilm elkészítésében is részt vett.

Scola talán legemlékezetesebb, legnagyszerűbb, de mindenképpen “legkitüntetettebb” alkotása a római nyomortelepen játszódó Csúfak és gonoszak című tragikomédia. A filmért 1976-ban elnyerte a legjobb rendező-díjat a Cannes-e filmfesziválon.

Scola évtizedeken át tagja volt az Olasz Kommunista Pártnak, néhány évig az úgynevezett árnyékkormány filmügyekben illetékes miniszterjelöltje volt.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a halálhír hallatán azonnal internetes üzenetben méltatta az olasz filmművészet egyik utolsó legnagyobbját. Mint írta, Scola egyedülállón tudott belelátni az olasz társadalomba, halálával hatalmas űrt hagy maga után az olasz kultúrában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik