Kultúra

Fliegauf Benedek új filmje a Berlinalén debütál

Újabb magyar film a nemzetközi figyelem középpontjában.

Fliegauf Benedek ismét Berlinbe utazhat, új filmjét, a Liliom ösvényt ugyanis meghívták a február 11-én kezdődő, 66. Berlinale programjába. A film a fesztivál Fórum szekciójában kapott helyet, ez az a programcsoport, mely az avantgárd alkotások bemutatkozásának ad lehetőséget, idén már 46. alkalommal. A Berlinale Fórum nevéhez olyan mozik világpremierje fűződik, mint Claude Lanzmann Shoah-ja, Tarr Béla Sátántangója, vagy Jim Jarmusch filmjei. Fliegauf Rengeteg és Dealer című filmjeivel korábban már szerepelt a Fórumban, és mindkét filmje független zsűri díjakban részesült.

Fotó: Filmalap
Fotó: Filmalap

A Filmalap támogatásával készült Liliom ösvény meglehetősen misztikusnak ígérkezik, története során „anya és fia lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket…”. A Rengeteg, a Dealer, a Tejút, a Womb, a Csak a szél és a Fehér isten  forgatókönyvíró-rendezője Stefanovics Angélát és a nyolcéves Sótonyi Bálintot választotta filmje főszerepeire. A Liliom ösvényről a forgatás idején mi is beszélgettünk a rendezővel, interjú erre.

Fotó: Filmalap
Fotó: Filmalap

A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott Liliom ösvény operatőre Lovasi Zoltán volt, akivel Fliegauf első mozifilmje, a 2003-ban készült Rengeteg óta rendszeresen együtt alkot. A Fraktál Film gyártásában készült alkotás producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika. A Filmalap a Liliom ösvény című film fejlesztését és gyártását 367 millió forinttal támogatta.

Forrás: Filmalap

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik