Kultúra

Még közelebb az Oscar: Nemes Jeles Lászlót újabb rangos díjra jelölték

Az Amerikai Rendezők Céhe egy új kategóriát indított a DGA Awardson, amelynek a Saul fia rendezője is esélyese.

A Saul fia Oscar-jelölése ugyan még nem biztos, csak borítékolható (holnap, magyar idő szerint 14:30 körül derül ki a végső nomináltak sorrendje), de a DGA Awards általában mindig jó fokmérő arra nézve, hogy ki nyeri a legjobb rendezőnek járó Oscart. Gyakorlatilag azért, mert a díj 1948 óta íródó történelmében csupán kilenc alkalommal fordult elő, hogy más kapta az akadémia díját, mint a rendezők céhéét.

A szervezet most úgy döntött, egy új kategóriát is indít, az év legjobb elsőfilmes rendezőjét is díjazzák, amelynek egyik legnagyobb esélyese a vasárnapi Golden Globe-on arany glóbuszt nyerő Nemes Jeles László. Rajta kívül jelölték még a brazil Fernando Coimbrát (A Wolf at the Door), Marielle Hellert (A tinilány naplója), a robotfilmek közül újat mutatni képes Ex Machinát direktoráló Alex Garlandot, valamint Az ajándékkal jelentkező Joel Edgertont. Ha ez a kategória is követi a másik hagyományait, és Nemes Jeles László kiérdemli a díjat, egyre közelebb kerül az Oscar-díj megnyerése is.

Az év rendezője kategóriában egyébként jelölt a Golden Globe-on is nyertes Alejandro González Iñárritu A visszatérővel, aki tavaly is elnyerte ezt a díjat, valamint az akadémiai aranyszobrocskát is, és az első díjazott lehetne, aki két egymást követő évben is nyerne. Rajta kívül ott van még Ridley Scott a Mentőexpedícióval (az ő filmje is díjat kapott a Globe-on, csak vígjáték/musical kategóriában), Tom McCarthy (Spotlight), Adam McKay (A nagy dobás) és George Miller (Mad Max: A harag útja) is.

A DGA Awards nyerteseit február 6-án hirdetik ki Los Angelesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik