Kultúra

Indiában még a víztornyok is olyanok, mintha egy meséből léptek volna ki

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 12. 08:00

A huszonötmilliós állam egy ideje már nem csak gasztronómiájáról, zenéjéről és táncművészetéről ismert, hanem művészi igényességgel létrehozott víztornyairól és toronydíszeiről, amelyek Manhattan lakóházaihoz képest az épületek tetején foglalnak helyet.
Korábban a témában:

A mánia a kilencvenes évek derekán indulhatott, minden bizonnyal Ram Lobhaja dzsandalai műhelyében, aki fiával, Szonuval együtt kezdte el egyedi formájú víztartályaik és víztoronydíszeik készítését.

Mindössze másfél évtized kellett hozzá, hogy műveikkel az egész tartományt behálózzák, új termékeikkel pedig már az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, vagy épp Kanadába áttelepült pandzsábiakat is megcélozták.

A műhely

Ram Lobhaja, a stílus megalkotója

A mester legkedvesebb művei

Felhívnánk a figyelmet a jobb alsó sarokban küzdő két szikhre

Az Arnold Schwarzenegger csúcsformáját idéző (azok a lábak!) szikh súlyemelőre különösen büszke

Van kötélhúzó versenyes is!

És tank, a csövén nem az alkotás részét képező galambokkal

Apa és fia a műhely udvarán, a háttérben jobbra egy focista félkész figurája

Bhímrao Rámdzsí Ambedkar, a független India alkotmányának megtervezője és az ország első igazságügyi minisztere, valamint az érinthetetlenek, munkások és nők jogaiért folyó ozgalom vezéralakja

Óriási munka

Az alkotásokat persze nem csak Ram és fia készíti, hiszen a divathullámot többen is meg akarják lovagolni. A legügyesebb közülük talán a közelben dolgozó Parszoram, aki a legtöbbet a sast, repülőgépeket és sportolókat mintázó művekből ad el, de kérésre persze bármit elkészít.

Így például ezt a tankot

Vagy egy körhintából szökött lovat

Sőt, Bhagat Singh-et (1907-1931),az India felszabadításért folytatott évtizedes harc egyik élharcosának alakját is

Néhány a pandzsábi mesterek további műveiből

 

Az alkotások sokszor utalnak a házban lakókra, így a külföldön élő rokonokkal rendelkező családnak valószínűleg repülőgépes vagy hajós, a hatalmas földekkel rendelkezőknek traktoros, vagy ökrös, egy az indiai hadseregben szolgált, és erre végtelenül büszke férfi családjának pedig tankot formázó víztornya is lehet.
Fotók: Climber- ExplorerPunjab Jalandhar, Kangan Arora és India TV News
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.