Kultúra

Ismeretlen magyarok: Székely Péter, a modern szobrászat egyik legnagyobb alakja

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 11. 17:47

Székely Péter egy zsidó ötvös házaspár gyermekeként 1923 nyarán született Budapesten. Szülei munkáit látva nem volt kérdés, hogy ő is hasonló pályára lép: 1936-1941 közt a budapesti Atelier iskolában tanult képzőművészetet, olyan mesterek mellett, mint a grafikusként és festőként ismert Orbán Dezső, valamint a fametszetek mestere, Dallos Hanna.

A zsidótörvények miatt nem vették volna fel egyetemre, így fafaragást tanult, munkaszolgálatosként pedig a várpalotai vár restaurálásán és kőfaragványokon dolgozott.

1946-ban Franciaországba emigrált, de magyarságát sosem felejtette el. Pályája kezdetén szürreális szobrokat készített, amelyeket utcán talált tárgyakból állított össze. Sajnos ezek közül máig egy sem maradt fenn, hiszen a művész 1955-ben az összeset megsemmisítette. A negyvenes évek végén kezdett absztrakt szobrokat készíteni, melyekkel megalapozta életművét, de grafikai munkái is jelentősek.

Nomen est omen: a név sorsdöntő. (…) Péter, Petrus, Kőszikla a nevem, ezért is szeretem a kővilágot, ezért is formálom a követ. Sorsom a kő.

Első óriási köztéri szobrát 1953-ban avatták fel Párizsban, melynek köszönhetően hirtelen a francia művészvilág közepébe csöppent.

Az első: Fekete forma (Forme Noire), Párizs, 1953

1955-ben Claude Guislainnel együtt megkapták a fosséi templom újjáépítésének feladatát, de nem ez volt az egyetlen építészeti munkája, hiszen 1964-1966 közt szintén együtt tervezték és irányították a valenciennes-i karmelita kolostor építését.

Kidolgozta a ház mint lakható szobor koncepcióját, és az újonnan felállított elvek mentén üdülőközpontot (Renouvau) és gömbölyded formákból, hengerekből és félgömbökből felépülő lakóházakat is tervezett.

A hatvanas években új technikát fejlesztett ki a bretagne-i gránitbányákba tett egyik útja során, melyet használva háromezer fokos lánggal faraghatta ki műveit.

Megtanultam megkövetelni a szabadtéri művészettől, hogy szépsége felérjen a tájak szépségével, de az se baj, ha meghaladja azt. Máskülönben kár a munkáért.

Székely 1972-ben kapott francia állampolgárságot, 1977-ben pedig megalapította a Gránittechnikai Európai Intézetet. 1978-tól a Hágai Képzőművészeti Akadémia díszdoktora.

Három földrészen több mint száz köztéri műve áll, de magángyűjteményekben, és a világ legjelentősebb közgyűjteményeiben is őrzik egy-egy művét. 1982-ben a francia elnök, François Mitterrand szobrot vásárol tőle, majd az izraeli elnöknek, Jichak Navonnak ajándékozza, sőt, a következő évben újabbat vásárol.

Magyarországon az 1991-ben Várnagy Péterrel közösen megálmodott pécsi Kőkert és a Nagyvárad téri Béke-szobor őrzi a nevét, melynek talapzatába illesztett márványtábláját Mitterand és Kádár János is aláírta:

Élete utolsó két évtizedében egyre több időt töltött Japánban, így ma itt található legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, a Sekihagara szabadtéri múzeum, amely 1993-ban nyílt meg. Életének ebben az utolsó szakaszában a távol-keleti filozófiák, az ősi japán kultúra hatása, és a modern technológia lehetőségei foglalkoztatták.

75. születésnapján, 1998-ban a Francia Becsületrend lovagjává ütötték. 2001-ben, nyolcvanhét éves korában érte a halál.

Néhány fontosabb műve:

Gyerekjátékok, L’Haÿ-les-Roses, Franciaország, 1958

Az idézetek Tiltott istenek címmel megjelent önéletrajzi kötetéből, az információk és fotók pedig a Kultúra.hu-ról, az In Memoriam Pierre Székelyről, tongeron91-től, Perrin Oliviertől, a ParkourSpotról, a Köztérképről és az As-tu déjà oublié? oldalról származnak.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.