Kultúra

Noé fiától, Jáfettől származnak a magyarok

Népünk “őstörténetéről”, hitvilágáról, társadalmáról, vándorlásáról, öntudatáról szinte semmit nem tudunk. Itt, a 24.hu-n is rendszeresen foglalkozunk a témával, de leginkább csak olyan kérdéseket tudunk feltenni, amelyekre a válasz sokszoros feltételes módban van, vagy egy egyszerű és férfias “nem tudjuk”-ban merül ki.

Nyilván nem csak mi igyekszünk minél mélyebbre ásni a múltban, ezt minden nemzedék megtette. Régi korok történetírói pedig nem voltak restek fantáziájukat igénybe venni a hiányzó láncszemek pótlásához.

Azt azért ne feledjük, a hagyomány megőrizte “legnaivabb” történetek mögött is valahol megbújik az igazság egy apró szemcséje.

Az özönvíztől

Most egy ilyen, korántsem mai tudományos szempontok alapján összeállított eredettörténetet mutatunk be a Képes Krónika és Kézai Simon nyomán. Kevéssé ismert történet ez, pedig kultúránk szerves része. És mindenképp dicséret illeti a mestereket az igyekezetért, amivel egész a kezdetekig nyúlnak vissza: az özönvízig. Korábbra ugye semmi értelme nem lenne…

Az ősidőkre vonatkozóan a kiindulási pont a Biblia. Innen tudjuk, hogy Noé három fiától, Sémtől, Kámtól és Jáfettől az özönvíz után 72 nemzetség származott.

Eleinte még együtt éltek, mindannyian a zsidó nyelvet beszélték egészen az özönvíz utáni 201. esztendőig.

Ekkor ugyanis a Jáfet kisebbik fiától származó óriás, Ménrót tornyot kezdett építeni, hogy “ha az özönviz ismét találna jönni, a toronyba menekűlve a bosszúló itéletet elkerűlhessék”. Csakhogy az Úrnak más szándékai voltak. Úgy összezavarta a nyelvüket, hogy rokon a rokont nem érthette meg, az emberek pedig szétszéledtek szerte a világba.

Az óriás két fia

Maga Ménrót, az óriás

a nyelvek megkezdődött összezavarodása után Eviláth földére méne, mellyet ez időben Persia tartományának neveznek.

Itt feleségül vette a gyönyörű Enéh-t, akinek két fiút nemzett: Hunort és Magort – tőlük származnak a hunok és a magyarok. Tudvalevő az is, hogy Ménrót óriásnak Enéh-en kívül több felesége is volt, akiktől számos fia és lánya született.

ezen fiai és maradékaik Persia tartományát lakják, termetre és szinre hasonlítnak a húnokhoz, csak hogy kissé különböznek a beszédben … S minthogy Hunor és Mogor első szülöttek valának, atyjoktól megválva kölön sátrakba szállnak vala.

És nem is maradtak sokáig Perzsiában, de ez már egy másik történet, aminek főszereplője a csodaszarvas és Szittyaország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik