Kultúra

A második Magyar Filmhét is Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg

A 86 éves korában elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg majd a 2. Magyar Filmhét.

Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia szervezi, és 2016. március 1. és 6. között zajlik majd. A Filmhéten a 2015-ben bemutatott hazai filmtermés mellett kiemelt szerepet kapnak majd Zsigmond Vilmos: munkái és fényképei mellett az őt bemutató dokumentumfilmekből is válogatást láthatnak a nézők.

„Zsigmond Vilmos az egyik legnagyobb jelentőségű magyar filmes alkotó, aki élete végéig szívén viselte a hazai filmgyártás ügyét, és a fiatal magyar operatőrök képzéséből is kivette a részét, ezért a Magyar Filmakadémia kötelességének érzi, hogy a 2. Magyar Filmhéten emléket állítson neki.” – nyilatkozta Novák Emil elnök.

A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2015-ben bemutatott hazai filmalkotásokat a kis- és nagyjátékfilmektől a TV- és dokumentumfilmeken át az ismeretterjesztő és animációs filmekig. A Magyar Filmhétre szánt alkotásokat a gyártócégek vagy az alkotók nevezhetik január 18-ig a Filmhét honlapján, a hivatalos versenylistát pedig február 1-én hirdetik ki. A díjakat az akadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással bármely, 2015-ben bemutatott filmes alkotásnak. A március 6-i díjátadón derül majd ki, hogy a nagyjátékfilmek közül a Liza, a rókatündér, a Dumapárbaj, az Argo 2, a Tititá, a Swing, a Saul fia, a Mancs, a Délibáb, a Parkoló, a Víkend, a Hajnali Láz, a Veszettek, az Anyám és más futóbolondok a családból, Az éjszakám a nappalod és a Szerdai gyerek kap-e díjat.

A Filmalap 14, 2015-ben bemutatott nagyjátékfilm, ugyanennyi kisjáték- és kísérleti film, 8 tévéfilm, 60 dokumentumfilm, 36 ismeretterjesztő film és 39 animáció gyártásához adott hozzájárulást, míg az NMHH Médiatanácsa 16, 2015-ben bemutatott animáció, 30 ismeretterjesztő film, 41 dokumentumfilm, 8 kisjáték-és kísérleti film, 12 dokumentumfilm és 7 tévéfilm gyártását támogatta.

 

Forrás: Magyar Filmhét

Ajánlott videó

Olvasói sztorik