Kultúra

Ez a film inspirálta a 2001: Űrodüsszeiát

Muchichka László
Muchichka László

Ügyeletes jó zsaru. 2015. 12. 31. 12:08

Nehéz elhinni, de Stanley Kubrick korszakos mesterművének is van előzménye.

Mielőtt a legendás rendező elkezdte volna készíteni 1968-ban a 2001: Űrodüsszeiát, végignézett minden olyan filmet, ami az űrutazásról szólt. Kubrick persze csekkolt klasszikusokat (Utazás a Holdba, 1902.), korai dán gyöngyszemeket (Égi hajó, 1918.), szovjet sci-fit (Aelita, 1924.), Moholy Nagy László díszleteivel tűzdelt H. G. Wells-filmet (Mi lesz holnap? 1936.), inváziómozit (Világok háborúja, 1953.), Shakespeare-Freud szerelemgyerek-produkciót (Tiltott bolygó, 1956.) és túlélőregény-parafrázist (Robinson Crusoe a Marson, 1964.) is.

A legnagyobb hatást azonban nem a felsoroltak, hanem egy 1960-ban készült, alig félórás dokumentumfilm, a Universe gyakorolta rá, amely a National Film Board of Canada gondozásában készült és 1961-ben az Akadémia legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában is indult, bár Oscar-díjat nem kapott. Kubrick gyönyörűen fényképezett képeket, szuggesztív zenét és a kor legjobb speciális effektusait láthatta.

A legendás direktor a film társrendezőjét fel is kérte, hogy segítsen neki a 2001 munkálatain, de az visszautasította a felkérést. Nem úgy Wally Gentleman, a film vizuális világáért felelős szakember, aki az Űrodüsszeia számos kultikus képét alkotta meg később. Itt azonban nem érnek véget az összefonódások, Douglas Raint – a Universe narrátorát – Kubrick rábírta, hogy kölcsönözze kiváló orgánumát HAL 9000-nek. Íme a teljes dokumentumfilm, amelyet elejétől végéig érdemes végignézni, már csak a kulinária miatt is, de a lustáknak elég 5 perc 50 másodperchez kattintani:

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.