Kultúra

Hoppál Péter elégedett a kultúra teljesítményével

Sikeres évet zár a kultúra 2015-ben Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint, aki arról is beszélt az MTI-nek, hogy jövőre is folytatódik a nagyszabású kulturális infrastruktúra-fejlesztés és prioritás marad a kulturális alapellátás minél szélesebb körű kiterjesztése.

Hoppál Péter szerint idén számos kulturális fejlesztésről döntött a kormány. Az egyik kiemelkedő projekt a Magyar Állami Operaház új műhelybázisát érinti: 14,5 milliárd forintból 2017 nyarára új funkciót kap a kőbányai Északi Járműjavító ipari műemlék óriáscsarnoka.

Azt mondta, az Eiffel-csarnokban olyan funkciók kapnak helyet, amelyek az Operaház épületében nem férnek el korszerű körülmények között: többek között műhelyek, díszlet- és jelmezraktárak, mellettük pedig operastúdió és próbaszínpadok. Az új bázison az operaházival azonos méretű próbaszínpadot alakítanak ki, a másik próbateremhez mobil nézőtér csatlakozik, emellett zenekari termet is létesítenek. A tervezett következő ütemben a 2017/2018-as évad az Erkel Színházban futna le, mialatt az Operaház Andrássy úti palotája kívül-belül teljesen megújulhatna.

A legnagyobb kulturális beruházás a Liget Budapest projekt: a miniszteri biztosok mellett hatalmas munkát végeznek a főosztályaink is, rengeteg egyeztetésen vagyunk túl. Többéves munka után idén ősszel született meg az a kormányhatározat, amely rögzíti a 206 milliárdos óriásprogram részleteit; megindult az összehangolt munka, hogy 2018 tavaszára át lehessen adni a projekt első, majd 2019 nyarára a második ütemét.

Mondta.

Közben a Duna túloldalán a Budai Vigadó 5,5 milliárd forintos, teljes körű rekonstrukciójára kerül sor. Ez az épület ad otthont a Hagyományok Háza hárompillérű intézménye mellett a Nemzeti Művelődési Intézetnek, amely kiemelt feladatot tölt be a kulturális alapellátás szervezésében, a szakemberek továbbképzésében, valamint a 6-7 ezer kulturális közfoglalkoztatott munkájának koordinálásában, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik