Kultúra

A Star Wars VII átlépte az egymilliárd dolláros bevételt

Amellett, hogy brutálisan dominálja az amerikai és a nemzetközi bevételi listákat, Az ébredő Erő a hétvégén ismét történelmet írt a kasszáknál.

Az ünnepi hétvégén is dominálta az USA bevételi listáját a Csillagok háborúja új epizódja: a másfél héttel ezelőtt a mozikba került Star Wars: Az ébredő Erő továbbra is elsöprően teljesítve 153,5 millió dollárral erősítette meg vezető pozícióját. Ezzel egyidejűleg a hetedik epizód újabb bevételi rekordot döntött meg, ugyanis mára az egymilliárd dolláros álomhatárt a valaha készült leggyorsabban elérő produkcióvá vált. Az ébredő Erőnek ehhez mindössze tizenkét napra volt szüksége, míg a korábbi csúcstartó Jurassic World tizennyolc nap alatt érte el az egymilliárdos küszöböt, ráadásul úgy, hogy a dínós filmet akkor már játszották Kínában is, míg a Star Wars-t csupán január 9-én fogják bemutatni a kelet-ázsiai mozik.

Miközben a Star Wars VII rekordot rekordra halmozva immár a filmtörténet legtöbb pénzt hozó második hétvégéjét is a magáénak tudhatja (ezt a címet is a Jurassic Worldtől vette el), addig a múlthéten természetesen néhány új filmet is bemutattak az Egyesült Államok filmszínházai: ezek közül a Will Ferrell és Mark Wahlberg főszereplésével készült Megjött Apuci és az alakításáért Golden Globe-ra jelölt Jenifer Lawrence neve fémjelezte Joy hozták a legtöbbet a konyhára. Míg az agyament komédia 38,8 millióval kapásból elfoglalta a bevételi lista második pozícióját, addig a David O. Russell rendezte dráma csupán 17,5 milliót tudott összeszedni, de még így is felkapaszkodott a dobogó legalsó fokára.

A harmadikról a negyedik helyre szoruló Lánytesók 13,8 milliót, míg a hármat rontva ötödikként befutó Alvin és a mókusok: A mókás menet 12,7 milliót gyűjtött. Az ugyancsak a múlthéten a mozikba került új Will Smith-film: a Concussion 11 millió zöldhasúval hatodikként debütált, a valóságos sztárparádéval forgatott A nagy dobás pedig 10,5 millióval hetedikként nyitott. Mögé is egy új alkotás, a kultikus Holtpont feldolgozása érkezett meg 10,2 millióval, öt helyet rontva kilencedikként pedig Az éhezők viadala befejező része végzett 5,3 millióval. Az USA mezőnyét a négy helyet bukó Creed: Apollo fia zárja 4,6 millióval.

Noha limitáltan már bemutatták, de az Államokban országszerte a héten kezdik játszani Quentin Tarantino új westernjét, az Aljas nyolcast, amelynek jó esélye van megszorongatni a Star Wars-t, mindazonáltal az azért nem túl valószínű, hogy át is veszi majd tőle a vezetést.

A teljes hétvégi USA TOP 10 (december 25. – december 27.):

1. Star Wars: Az ébredő Erő – Hétvégi bevétel: $153,5m. Összbevétel: $544,5m. Gyártási költség: $200m.
2. Megjött Apuci – Hétvégi bevétel: $38,8m. Összbevétel: $38,8m. Gyártási költség: $50m.
3. Joy – Hétvégi bevétel: $17,5m. Összbevétel: $38,8m. Gyártási költség: $60m.
4. Lánytesók – Hétvégi bevétel: $13.8m. Összbevétel: $37,1m. Gyártási költség: $30m.
5. Alvin és a mókusok: A mókás menet – Hétvégi bevétel: $12,7m. Összbevétel: $39,3m. Gyártási költség: $90m.
6. Concussion – Hétvégi bevétel: $11,0m. Összbevétel: $11,0. Gyártási költség: $35m.
7. A nagy dobás – Hétvégi bevétel: $10,5m. Összbevétel: $16,0m. Gyártási költség: $28m.
8. Holtpont – Hétvégi bevétel: $10,2m. Összbevétel: $10,2m. Gyártási költség: $30m.
9. Az éhezők viadala: A kiválasztott – 2. rész – Hétvégi bevétel: $5,3m. Összbevétel: $264,6m. Gyártási költség: $150m.
10. Creed: Apollo fia – Hétvégi bevétel: $4,6m. Összbevétel: $96,3m. Gyártási költség: $35m.

Forrás: Box Office Mojo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik