Kultúra

A világ egyik legfurcsább hibás pénzérméjét árverezik el Dallasban

A világ egyik legfurcsább hibás pénzérméjét árverezik el: a Roosevelt elnök képét viselő tízcentest egy szög szárára ütötték véletlenül – jelentette be honlapján a dallasi székhelyű Heritage aukciósház.

A tető javításához használt szög szárára vert tízcentes becsült ára 10 ezer dollár (2,9 millió forint), az árverést január 6-án tartják Tampában, ám az interneten már vasárnaptól lehet licitálni, délután 4600 dolláron állt a ritkaság ára.

Az amerikai történelem során vert több milliárd pénzérme közül nem egy sikerült félre, készültek tízcentes anyagából egycentesek, negyeddollárosokra verték a mintát véletlenül többször is, de volt, hogy rossz dátum került a pénzre.

Fotó: Heritage

A hibák többsége fennakadt a pénzverde szűrőjén, néhánynak azonban sikerült forgalomba kerülnie, ezek az érmegyűjtők figyelmének középpontjában állnak. “Kétségtelen, pályafutásom legfurcsább tételét vettem katalógusba most” – jelentette ki Mark Borckardt, a Heritage New-York-i házának vezető numizmatikusa.

Nem ez az első érme, amit szögre vertek véletlenül, az 1970-es évek végén készült néhány ilyen. A most eladásra kínált tízcentesen nem látható dátum, nem tudni, mikor verték. Fred Weinberg, a hibás érmék szakértője szerint lehetséges, hogy a hiba nem véletlenül történt, hanem szándékosan követte el az állami pénzverdék egy alkalmazottja. Nagyjából talán fél tucat létezik a szögre vert centből a numizmatikus szerint.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik