Kultúra

Ha a XIX. század végén gyulladt volna ki a háza, minden bizonnyal Darth Vader és C3-PO oltotta volna el a lángokat

George Lucas ugyan legtöbbször a Flash Gordon-képregényeket, a The Hero with a Thousand Faces című mitológiatörténeti könyvet, valamint Fritz Lang időtlen filmklasszikusát, a Metropolist említi meg fő ihletőiként, de a két szereplő hasonlósága ezekkel a maszkokkal egyszerűen tagadhatatlan.

A fekete bőrsisak Hamburgban készült, csatlakozóján a G.B. Konic Altona felirat díszeleg, a háromnegyedes rézmaszkot pedig J. Mandet készítette Párizsban.

muse5g

Mindkettő elég egyszerű szerkezet, hiszen itt a levegő még nem a háton hordott palackból érkezik, hanem egy tíz-tizenhárom méter hosszú csövön egy biztonságos helyről. Ennek eredményeképp a tűzoltók nem járhattak szabadon a lángoló épületekben, így kisebb eséllyel menthették meg a bennragadt embereket.

muse6e

Lucas jelmeztervezői minden bizonnyal innen vehették az ötletet, de az sem kizárt, hogy Darth Vader neve is hasonló forrásból ered, hiszen a XIX. század egyik legszélesebb körben használt maszkját véletlenül épp Vajen-Badernek hívták, melyet feltalálójáról, Willis C. Vajenről kapott.

Vajen

Vajen_Helmet,_c._1910,_The_Vajen_Helmet_Co.,_invented_by_Willis_C._Vajen_in_1896_-_Museum_of_Science_and_Industry_(Chicago)_-_DSC06641
Fotók: Radio-GuyFiremuseumnetwork és Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik