Kultúra

Ha a XIX. század végén gyulladt volna ki a háza, minden bizonnyal Darth Vader és C3-PO oltotta volna el a lángokat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 03. 12:20

George Lucas ugyan legtöbbször a Flash Gordon-képregényeket, a The Hero with a Thousand Faces című mitológiatörténeti könyvet, valamint Fritz Lang időtlen filmklasszikusát, a Metropolist említi meg fő ihletőiként, de a két szereplő hasonlósága ezekkel a maszkokkal egyszerűen tagadhatatlan.

A fekete bőrsisak Hamburgban készült, csatlakozóján a G.B. Konic Altona felirat díszeleg, a háromnegyedes rézmaszkot pedig J. Mandet készítette Párizsban.

Mindkettő elég egyszerű szerkezet, hiszen itt a levegő még nem a háton hordott palackból érkezik, hanem egy tíz-tizenhárom méter hosszú csövön egy biztonságos helyről. Ennek eredményeképp a tűzoltók nem járhattak szabadon a lángoló épületekben, így kisebb eséllyel menthették meg a bennragadt embereket.

Lucas jelmeztervezői minden bizonnyal innen vehették az ötletet, de az sem kizárt, hogy Darth Vader neve is hasonló forrásból ered, hiszen a XIX. század egyik legszélesebb körben használt maszkját véletlenül épp Vajen-Badernek hívták, melyet feltalálójáról, Willis C. Vajenről kapott.

Fotók: Radio-GuyFiremuseumnetwork és Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.