Kultúra

Csodálatos romantikus várkastély bújik meg a Városliget mellett

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 01. 19:28

Nemrég indult, Budapest legkevésbé ismert, érdekes épületeit bemutató sorozatunk mai állomásán a Zichy Géza utcába látogatunk el, amely kényelmesen megközelíthető a Városligetből, vagy épp a Thököly út irányából is.

Korábban a témában:

A környék villái közül méretével és művészi értékével is kiemelkedő, az Abonyi és Zichy Géza utcák sarkán álló lovagvárat Gyalus László építész (1865-1941) 1897-ben tervezte a századforduló legnagyobb magyar portréfestője, László Fülöp számára, aki a Guinness sörgyár tulajdonosának lányával, Lucy Guinness-szel kötött házassága révén jutott elegendő pénzmaghoz a négy műtermet is magában foglaló, lovagvárra emlékeztető  épület megépítéséhez.

Álljunk meg egy pillanatra: ki az a László Fülöp?

A Székely Bertalannál és Lotz Károlynál tanult művész portréit ma a világ vezető művészeti gyűjteményei őrzik.

Hazai sikerei után 1907-ben, már világhírű festőként Londonba költözött, ahol rövid idő alatt az uralkodó osztályok világszerte ünnepelt portréfestője lett. Készített portrét a sokszor csak Sissiként emlegetett Erzsébet királynéról, trónörökösökről, brit hercegnőkről, XIII. Leó pápáról,  Theodore Rooseveltről, az angol királyi családról, vagy épp Horthy Miklósról.

Ferenc József 1912-ben nemesi címet adományozott neki, Laub Fülöp Elekből hirtelen Philip Alexius de László of Lompossá vált. 1914-ben, röviddel az első világháború kitörése előtt angol állampolgárságot kapott, V. György angol király pedig lovaggá ütötte.

A festői, tornyokkal tűzdelt, gótizáló épület bonyolult, szintek közti eltolásokat mutat, amelyek rendkívülivé teszik azt.

Fotó: Zuglói Lexikon, 1998

A festőművész lakása minden bizonnyal a földszinten volt, ahonnan egyszerűen megközelíthette a nagy műtermet, amelynek terasza és óriási üvegfelületei ma is uralják az épület képét. Jobbra ettől egy kisebb terült el, amelynek belmagassága mindössze 215 cm volt.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az ehhez csatlakozó jobb oldali lépcsőtornyon át az egyik II. emeleti műterem volt elérhető. A bal szárny első emeletén egy másik lakás volt, amelyez a II. emeleten udvarra néző műteremszoba is csatlakozott.

Fotó: HMDB

Az 1907-ben Londonba költöző pár előbb bérbeadta az épületet – 1909-1910-ben Molnár Ferenc is lakott itt, sőt, 1905-től hét éven át a magyar szecesszió egyik csúcsépítésze, Lajta (Leitersdorfer) Béla is, aki a műtermét is itt rendezte be.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

1912-ben a festő a ház eladása mellett döntött, új tulajdonosa a Földhitelintézet igazgatója, Paupera Ferenc bankár lett, aki Mathiosko Károly építésszel kisebb változtatásokat hajtott végre az épületen. Paupera 1928-ban Fehér Zsigmond textilnagykereskedőnek nyújtotta át az épület kulcsait.

Gyalus László? Nem ismerem!

Nem csoda, hiszen annak ellenére, hogy munkái szerves részét képezik a magyar épített örökségnek, neve mégsem maradt annyira a köztudatban. Gyalus Schulek Frigyes műtermében kezdte a pályáját huszonkét évesen, így első munkáival máris építésvezetőként vette ki a részét a Mátyás-templom újjáépítéséből és a Halászbástya megalkotásából. Néhány évvel – szintén Schulek Frigyessel – később restaurálta a pozsonyi ferences rendi és klarissza templomokat, majd a jáki apátság templomát.

Mai cikkünk témája, a László Fülöp-műteremház volt az első önálló munkája, legismertebb műve pedig az Aulich és Perczel Mór utcák által közrefogott, Szabadság térre néző négyemeletes bérház, a két csodás sarokkupolával rendelkező, 1901-ben elkészült, Sváb-házként is ismert Szabadság tér 13., de a mai Festetics és Mosonyi utcák sarkán álló Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola, eredetileg a Magyar Királyi Állami Siketnéma Intézet és internátusa.

Itt dolgozott a második világháború után Szegvári Károly, de az első emeleten élt a híres színész, Berczy Géza és felesége is.

Fotó: Sebestyén László/Budapest folyóirat

Rengeteg művész is látogatta a házat, itt készítette például Segesdi György a majd két évtizeden át a Jászai Mari térnél álló kubista Marx-Engels szobrot, de Biai-Föglein Zoltán is gyakran megfordult a falak közt. A hatvanas évek elején a nagyműterem Szendrő József tulajdonába került. Szegvári özvegye máig itt él, a Budapest folyóirat 2015/4. számában mesélt is a ház elmúlt néhány évtizedes történetéről.

Fotó: Sebestyén László/Budapest folyóirat

Az épület az előtte álló platántól az év nagy részében nem látható, de a levelek lehulltával láthatóvá válik a fővárosi védettséget élvező épület pusztuló homlokzata, melynek dicső múltjára egyedül egy 1990-ben felavatatott emléktábla emlékeztet.

A cikk megszületéséhez szükséges információk és fotók forrása a Köztérkép, Budapest100Budapest Főváros Levéltára, HMDB, Budapest folyóirat, a többi fotó pedig a szerző munkája.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.