Kultúra

“Erő, izom, tejet iszom!” – magyar reklámok, amelyek mindenkit rávettek, hogy több tejterméket fogyasszon

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 27. 09:53

Az utóbbi néhány nemzedék agyába mélyen beleivódott, hogy a tej, és a tejtermékek kifejezetten egészségesek, sőt, fogyasztásuk minden életkorban elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, bár ezt az állítást mára már kétségbe vonják. Íme egy tucat magyar plakát, amely nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy több tejet, sajtot, túrót és vajat fogyasszunk.

A turistának a tej élet, erő, egészség, az Országos Tejpropaganda Bizottság (!) villamosplakátja, mely a Városy-Marsovszky műteremben készült a harmincas évek folyamán

Főnézet<br>Tejet és tejfogyasztást reklámozó villamosplakát. A képen két túrázó látható, akik egy fa alatt pihenve tejet isznak és kenyeret esznek sajttal.

Az Országos Magyar Tejszövetkezeti Központ hortobágyi juhtúrójának reklámja, 1939

Sajtfogyasztást népszerűsítő reklámlap “És az utolsó fogás vacsoránál, ebédnél a sajt” felirattal

Főnézet<br>Sajtfogyasztást népszerűsítő reklámlap. Az utolsó fogás vacsoránál, ebédnél a sajt. A képen egy sajtcikket evő férfi látható, mellette egy pohár vörösbor.

“A sajt izletes, tápláló – én már tudom, és ön?”, Zala Tibor sajtfogyasztást reklámozó villamosplakátja a hetvenes évek elejéről

Főnézet<br>Sajtot és sajtfogyasztást reklámozó villamosplakát. A képen egy fekete holló látható, csőrében egy szatyor sajtot tart. A sajt ízletes, tápláló. Én már tudom, és ön? felirat.

Fogyasszunk több tejterméket!, 1970-es évek

Főnézet<br>Fogyasszunk több tejterméket feliratú KÖZÉRT reklámlap. A képen a KÖZÉRT üzletekben kapható tejtermékek láthatóak: sajtok, tejföl, üvegekben tej és kefir.

Repcze János tejfogyasztást reklámozó plakátterve a hetvenes évekből

Főnézet<br>Tejfogyasztást reklámozó plakátterv, Repcze János terve. A képen pohárból tejet ivó gyerekek fejei láthatóak, mellette tej felirat. Kézzel festett.

Tóth József ikonikus tehéntúró-plakátja, 1974

“Egy pohár tej, tiszta fej”, Tóth József plakátja

Teeej!

“Vigyázz, kész, sajt”, Tóth József munkája

“Izletes, jól kenhető” – az Olimpiade ömlesztett sajt reklámja a hetvenes évekből

Főnézet<br>Olimpiade ömlesztett sajtot reklámozó villamosplakát. A képen egy focista látható, amint késsel és villával kenyeret, kolbászt, paprikát és ömlesztett sajtot eszik.

“Ezt nem lehet megunni”, az Extra csemege vaj Tóth József által tervezett reklámja, 1980-as évek

Főnézet<br>Extra csemege vajat reklámozó villamosplakát. A képen egy tányéron kifli és vaj látható, mellette egy tejesüveg és egy bögre tej.

“Ön is dúskálhat” [a magyar sajtokban], Tóth József nyolcvanas évekbeli munkája

Főnézet<br>Magyar tejipar által gyártott sajtokat reklámozó villamosplakát. Trappista, Edámi, Gauda, parenyica és egyéb sajtok láthatóak a képen.

És ne feledjük el az örökzöld, frappáns “Erő, izom, tejet iszom!” szlogent sem, amely például a Hajdú Megyei Tejipari Vállalat 1978-as kártyanaptárán is megjelent

A plakátok képei a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményéből, a Budapest Poster Gallery-ből, a Retronómról és a Mai Manó Ház vonatkozó képgalériájából származnak.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2016. szeptember 4.
Panelház ablakai csillognak napfelkeltekor Debrecenben 2016. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.