Kultúra

Látni akarja a Psycho legendás házát, de nem szeretne érte messzire utazni? Akkor irány a Thököly út!

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 26. 09:45

A filmbéli ház majdnem pontos mása előtt naponta több tízezren haladnak el, de sem az autósok, sem a hetes buszon szendergők nem veszik észre.

Hitchcock ikonikus filmjének, a Psycho-nak néhány pillanata valószínűleg mindörökre beleégett a retinánkba – elég csak Janet Leigh legendás zuhanyjelenetére, vagy Norman Bates mosolyára gondolnunk, de sokan emlékezhetnek a motel szomszédságában álló tornyos házára is, amelyben Norman (és édesanyja, ugyebár) lakott.

Az épület egy korábbi, a Universal Studios díszlettárában szereplő ház átalakításával (a torony és a homlokzat) készült, egészen 1980-ig állt egy domboldalban, mikor áttelepítették a Psycho II forgatása kedvéért.

Micsoda?? Psycho II?? Ne már!!

De.

A Psycho II (1983) az eredeti események után 22 évvel játszódik, Norman Bates ekkor elhagyja az elmegyógyintézetet, ahová bezárták, és visszaköltözik a Bates Motel mögötti régi lakásába. Múltja azonban továbbra is kísérti. Az epizód korántsem ér fel a neves klasszikussal, kritikái elég közepesek, de a pénztáraknál mindenképp szép hasznot hozott: 5 millió dollárból készült, 35-öt hozott.

Ha meglepődött azon, hogy a Psycho-ból készült második rész, akkor még nagyobb hírünk van: 1986-ban egy harmadik mozifilm is megpróbálta meghódítani a világot, sőt, 1990-ben egy negyedikkel is megpróbálkoztak, melyben továbbra is Anthony Perkins alakította a főszereplőt – igaz, ez csak a tévéképernyőkön keresztül próbált rajongókat szerezni, a moziforgalmazást az előző film alacsony bevételei miatt már nem vállalták be.

Az épületet az elmúlt két évtizedben egyáltalán nem tartották karban, állapota mára rengeteget romlott – több léc hiányzik, de a homlokzatot az eredeti tervekben egész biztosan nem szereplő lyukak egész sora is tarkítja.

Azóta több másolat is készült a házból, melyek egyikét egy hollywoodi túrán meg is nézhetjük, de persze nem mindenki engedheti meg magának az amerikai utazást, így ajánlunk egy még olcsóbb megoldást.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ehhez nem is kell messzebb mennünk Zuglónál, sőt, még a 7-es buszról sem fontos leszállnunk. A Stefánia út és Thököly út találkozásától néhány lépésnyire fekvő Thököly út 77. ugyanis egészen jól hozza a legendás épület építészeti formáit, noha legalább hét hét évtizeddel korábban született.

A Thököly úton közlekedő buszok bármelyikével megtekinthetjük a századforduló néhány csinos villáját, köztük Norman Bates házát is, afféle buszos városnézés keretein belül. A szolgáltatás bérlettel, vagy érvényesített vonaljeggyel ingyenesen igénybe vehető. (Fotók és animáció: Vincze Miklós/24.hu)

A ház történetéről igen keveset lehet tudni, építésének pontos évszáma sem ismert, annyi azonban egészen biztos, hogy az utca egyik legrégibb lakóházáról van szó.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az elmúlt majd másfél évszázad során az épület lakói közt szerepelt Schodits Lajos építész (1919 körül), Elfer Arnold cipőgyáros (1939 körül), és a tízes években itt működött a Tanítónők és Nevelőnők Német Otthonának központja is.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épületben ma több lakás és egy laptopszervíz található, ami nem tűnik túl érdekesnek, de Hitchcock valószínűleg ebből a történetből is kihozna valami lebilincselőt. Reméljük, szerepet kapna benne a 7-es busz is!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.