Kultúra

Tényleg elkészülhet a hollywoodi Egri csillagok

Múlt héten járta be a sajtót a hír, miszerint Hollywood színes-szagos blockbustert készíthet Gárdonyi regényéből. Elértük a forgatókönyvet jegyző producert.

Múlt héten robbant a hírt, miszerint látványos, háborús nagyprodukció készülhet a hatodikos kötelező olvasmányból, miután egy Scott Fales nevű filmes által írt forgatókönyv máris felkeltette Hollywood figyelmét. Megkerestük az érintetteket – amíg a válaszokra vártunk, elmerengtünk, hogy milyen szereposztással működhetne legjobban a majdani mozi – és nagyon úgy tűnik, hogy korántsem esélytelen a projekt. A forgatókönyvíró-producer legalábbis kimondottan bizakodó.

Őszintén hiszem, hogy a projekt megvalósulhat. Ez egy fontos történet, nem csak Magyarországnak, hanem a világ többi részének is. Így megkapja majd méltó elismerését az a szerep, amit Magyarország játszott a Nyugat szellemiségének megvédésében, amelyet most ismét veszély fenyeget.

– mondta Fales annak kapcsán, hogy miért lehet érdekes egy nemzetközi stúdiónak a magyar történelem egy részlete. A filmes kiemelte azt is, hogy a mozi egyetemes üzenetre törekszik majd, éppen azért is, hogy minél szélesebb nézőbázisnak érdekes lehessen akár világviszonylatban is.

Fales már többször járt Magyarországon, egyik útja során ismerte meg Eger ostromának történetét is. Már 2012 óta dolgozik a forgatókönyvön, mely az Egri csillagokon alapul ugyan, de azokat a történelmi tényeket is beemeli az ostrommal kapcsolatban, amelyek Gárdonyi korában még nem voltak ismertek. Ebben a kutatómunkában – történelmi tanulmányok és szakirodalmi források átadásával – segítette a filmest Eger polgármestere, Hábis László is, aki messzemenőkig támogatja a film ötletét.

A projektről jelenleg filmforgalmazó vállalatokkal tárgyalunk, bízom benne, hogy a film amerikai és magyar filmesek együttműködésével valósulhat meg.

– emelte ki Fales, ám hogy ez az együttműködés pontosan mekkora is lehetne, azt egyelőre nehéz megítélni. A Filmalap nem kívánt nyilatkozni a témában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik