Kultúra

Rabbirock, zsoltárock

A szombat este legkülönlegesebb koncertje egyértelműen a Béjn Hájámim fellépése lesz. Aki még nem hallott róluk, az most ne szégyellje el magát, nem a világhírük miatt különlegesek - most még -, sokkal inkább azért, amit csinálnak.

Vájtszeműek már a zenekar nevéből rájöhettek, itt bizony erősen érintett lesz a zsidó kultúra, azt azonban érdemes tudni, hogy a zsidó zene nem csupán a klezmert takarja. A zsinagógákban ugyanis teljesen más jellegű dallamok hangzanak el a kántorok tolmácsolásában. És itt jön az igazi csavar, a Béjn Hájámim zenekar ugyanis ezeket a zsinagógai dallamokat értelmezte újra, hangszerelte át és fordította le a rockzene, a közel-keleti és észak-afrikai zenék dallamvilágát és eszköztárát felhasználva. 3800 év imái, zsoltárai héber nyelven, torzított gitárral, ezen az estén pedig vonósokkal, cimbalommal és tangóharmonikával kiegészítve. Akinek még ez sem elég, azoknak még azt is eláruljuk, hogy a zenekar énekese nem más, mint a Hunyadi téri zsinagóga vallási vezetője, a 24.hu Isten tudja cikksorozatának, valamint a jövő héten megjelenő Isten tudja… című könyvnek az egyik válaszadója, Fináli Gábor rabbi helyettes.

Ezen tények ismeretében pedig már nincs más teendő, mint szombat este ellátogatni – figyelem, újabb csavar következik – a Krisztus Szeretete Egyház budapesti konferencia-központjába, ahol este hét órától hallgatható meg a zenekar.

Béjn Hájámim koncert
Utazás az idő tengerén, 3800 év imái rockosítva
Helyszín: Krisztus Szeretete Egyház, Budapesti Konferenciaközpont – XX. kerület, Török Flóris u. 76.
Időpont: november 21. 19h.
A belépés ingyenes!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik