Kultúra

Meghalt Moira Orfei

Nyolcvanhárom évesen elhunyt Moira Orfei ismert olasz cirkuszvezető és filmszínésznő.

A cirkuszművészek gyermekeként az északi Udine megyében született Orfei negyven, jelentős részben mitológiai témájú filmben szerepelt. 1961-ben férjhez ment Walter Nones akrobata táncoshoz, akivel egy évvel később cirkuszt alapított, röviddel később pedig megteremtette a saját Moira Orfei Cirkuszát, amely a magas minőséggel és költséges előadásaival vált híressé.

Orfei és Nones elsőként hozott létre jégcirkuszt és foglalkoztatott nagy showsztárokat. Mint cirkuszművész Orfei főleg elefántidomárként volt ismert. Színésznőként Orfei olyan rendezőkkel dolgozott, mint Pietro Germi, és jó barátságban volt olyan nagy sztárokkal, mint Federico Fellini, Marcello Mastroianni vagy Vittorio de Sica.

“Fellini bolondult a cirkuszért, gyakran felkeresett bennünket. Szerződtetni akart A nők városa című filmjéhez is, de ahhoz 20 kilót kellett volna híznom, és nemet mondtam” – mondta egy interjúban. Moira Orfei idős koráig járta a világot cirkuszával, 2006-ban dokumentumfilm is készült róla Amore e fiori címmel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik