Kultúra

Ennél a hatalmas robot Leninnél furcsább szobrot még sosem láttunk

A Szovjetunió első ötéves tervének (1928-1932) lendületét bizonyítani próbáló, a földből az Ural keleti lejtőin alig néhány év alatt kinőtt városnak, Magnyitogorszknak az óriási ország minden lakója csodájára járt. Az 1932-ben megnyitott kohászati kombinát a világ egyik legnagyobbja volt, és a körülötte fekvő gyárak tucatjai pedig igazán fontos ipari központtá tették a hirtelen sokszorosára duzzadt méretű várost.

A hirtelen kialakuló iparvárost külföldi forgatócsoportok egész sora (itt készült Joris Ivens holland dokumentumfilmes klasszikusa, az 1933-as Komszomol, mely itt teljes hosszában látható) kereste fel, köztük a legendás fényképésznő, Margaret Bourke-White is, az első külföldi fotós volt, aki testközelből készíthetett fotókat a szovjet gazdasági csodáról. Az ő képeinek köszönhetően maradt meg az örökkévalóság számára a város hatalmas, kissé szögletes Lenin-szobra is, amely leginkább egy LEGO-figurára vagy robotra hasonlít.

Az alkotás két éven át, 1930 és 1932 közt állt a helyén. Eltűnésének oka nem ismert, de valószínűleg valaki egyszerűen csak kinyitotta a szemét, és rájött, hogy ez bizony nem épp egy műalkotás.

gzav4

Fotók: Miep von Sydow

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik