Kultúra

A kínaiak tényleg imádják másolni az európai épületeket

A kínaiak nem csak a márkás edzőcipők, ruházati termékek és autók másolásában jók, de a világ legismertebb épületeit is örömmel másolják.

Válogatásunkban a legismertebb példákat mutatjuk be.

Le Corbusier ikonikus ronchampi zarándokkápolnája, az építész legfontosabb műve. Az 1994-ben Csengcsouban átadott épületet a kétezres évek végén bontották le a Fondation Le Corbusier több éven át tartó harcának köszönhetően.

18huzfco4yzaxjpg

Fotó: bikesandbuildings

Tianducseng, a mini-Párizs

COPY TOWNS

 

A Sanghaj közelében fekvő, 2007-ben felépült zárt negyedben megtaláljuk néhány tucat párizsi épület és az Eiffel-torony másolatát, de tervezői a Mars-mező kicsinyített mását is megvalósították. Százezer embernek adhatna otthont, de a kínai ingatlanlufi tucatnyi más példájához hasonlóan alig néhány ezren lakják, és leginkább esküvői fotóhelyszínként működik.

 

20110330_mdnphoto_tianducheng_china_france_development01

20110330_mdnphoto_tianducheng_china_france_development06

Overlooking Tianducheng and the French-themed village park

The fake Eiffel Tower lights up the night in Tianducheng

Fotó: Matthew Niederhauer és Olivier Chouchana

A moszkvai Kreml egyes épületeinek (többek közt a Nagy Iván-harangtoronynak és a Rizpolozsenije-templomnak) 2013-ban átadott pekingi másolatai, melyek többek közt a város szeizmológiai, meteorológiai, vízügyi és erdősítési irodáinak adnak otthont.

Beijing government buildings resembling the Kremlin trigger speculations on corruption

CHINA-RUSSIA-ARCHITECTURE-OFFBEAT

Fotó: Jia Ting/AFP/Europress

Az 1651-ben épült Château de Maisons-Laffitte, a francia barokk építészet gyöngyszeme szerencsére nem költözött át Peking külvárosába, de a hasonlóság néhol megtévesztő.

419-F

Fotó: Geolocation

A festői szépségű osztrák falu, Hallstatt másolata egy kínai bányászati óriásnak, a China Minmetals Corporationnek köszönhetően 2012 óta már a délkelet-kínai Luoyangban is látható.

hallstatt

Fotó: NewsChinaMag

A Sanghaj melletti Kis-London

nikonphoto7

A már említett Kis-Párizshoz hasonlóan Kis-London is zárt lakópark, mely 2006 óta várja a lakóit, azok azonban nem érkeznek igazán. A távolról gótikusnak látszó templommal, vöröstéglás, Tudor-stílusú, illetve modern sorházakkal rendelkező városka esküvői helyszínként azonban tökéletesen megállja a helyét, és az ifjú párnak nem kell Londonig repülnie egy jó fotóért.

jnh39

f14

f16

f24


f1 (1)

np11

Fotó: Thames Town

A legtöbbször egyszerűen csak Kína leggazdagabb falvaként emlegetett Huaxi lakói finoman szólva is munkamániások, így nincs elég idejük elutazni megnézni a világ nevezetességeit, úgy gondolták tehát, hogy elhozzák azokat a közelbe. A falu kétezer lakójának vagyonából mostanra egy egész sornyi példa épült a faluban, és a mellette lévő hegyen, így a (szörnyen sikerült) sydney-i Operaház, a Tienanmen tér, a párizsi Diadalív, a Nagy Fal, vagy épp a washingtoni Capitolium (a tetején a Szabadság-szoborral, őrület) épülete.

Képernyőfotó 2015-11-11 - 12.55.43

Képernyőfotó 2015-11-11 - 12.55.17

Képernyőfotó 2015-11-11 - 12.55.09

Képernyőfotó 2015-11-11 - 12.54.58

1967o84zsuk41jpg
Fotó: QQ és Bert van Dijk

A washingtoni Capitolium eredetileg luxusszállodának szánt mása Wuhanban – az ötszintes épület pénzügyi gondok miatt sosem készült el, évek óta üresen áll

shanzhai-capitol-building-1

shanzhai-capitol-building-2

shanzhai-capitol-building-5

shanzhai-capitol-building-6

Fotó: Shanghaiist

Régen kukoricaföld, ma egy szelet Velence Tiancsinben: a Florentia Village

4 (7)

Az egyik nagy kínai bányászati óriás által finanszírozott, több, mint hatvanmilliárd forintot felemésztő projektben egy egész sornyi, üzleteknek helyet adó ház, hajózható csatorna, valamint egy Colosseum-szerű outlet áruház készült el.

COPY TOWNS

18hv2fvdc58z9jpg

6 (5)

2 (10)

 Fotó: Michael Caster és Progetto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik