Kultúra

Fájdalmasan szép a díjnyertes Anomalisa előzetese

Az idei velencei filmfesztiválon két díjjal is kitüntetett animációs film egy keserű figuráról szól, akinek váratlanul megváltozik az élete.

Az Oscar-díjas Charlie Kaufman forgatókönyvéből ő és Duke Johnson rendezték az Anomalisa című klasszikus stop motion technikával készült animációs filmet, amely idén ősszel a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Future Film Festival Digital Award kategória mellett a zsűri nagydíját is elnyerte. A film története Michael Stone karakterére fókuszál, aki egy a vevőszolgálatokról szóló könyvei szerzőjeként sikeres, azonban a mindennapokban az emberekkel kommunikálni képtelen, a világban elveszetten tengődő figura. Stone az egyik szokásos éjszakai repülőútja során megismerkedik a Lisa nevű idegen nővel, aki előbb nagy hatást gyakorol rá, majd fenekestül felforgatja az életét.

A produkció egyik különlegessége, hogy a David Thewlis hangján megszólaló Stone és a Jennifer Jason Leigh által megszólaltatott Lisa mellett a karakterszínész Tom Noonan szolgáltatja mindenki másnak a hangját, ezzel is érzékeltetve Stone a világról és az emberekről alkotott keserű véleményét. Az év legemberibb alkotásának nevezett Anomalisa mozis forgalmazásba 2016. január 20-án kerül majd, először Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik