Kultúra

Meghalt Maureen O’Hara, a film hőskorának színésznője

Egy évvel halála előtt kapta meg első Oscar-díját az ír származású színésznő, aki játszotta Esmeraldát és walesi bányászasszonyt is.

95 éves korában szombaton elhunyt Maureen O’Hara ír származású amerikai színésznő, A nyugodt férfi és a Hová lettél, drága völgyünk klasszikus filmek hősnője – közölte a színésznő menedzsere.

O’Hara békésen távozott Idahóban lévő boise-i házában, családja körében, miközben kedvenc filmje, az 1952-ben forgatott A nyugodt férfi zenéjét hallgatta – közölte Johnny Nicoletti menedzser.

Maureen O’Hara az írországi Ranelagh-ban született 1920. augusztus 17-én. 1939-ben került Hollywoodba, ahol a Notre-Dame-i toronyőrben a Quasimodót játszó Charles Laughton oldalán Esmeraldát alakította. Egyik legismertebb filmje a wales-i bányászcsalád történetét elmesélő, 1941-ben készült, öt Oscar-díjas Hová lettél, drága völgyünk című filmdráma volt.

Számos szerepe és annak ellenére, hogy évtizedeken át az egyik legelismertebb amerikai színésznő volt, nem kapott Oscar-díjat. 2014-ben, 94 évesen az amerikai filmakadémia életműdíjjal tüntette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik