Kultúra

Nem sokon múlt, hogy Budapesten álljon a világ egyik legmagasabb temploma

Egy ma esti aukción feltűnő, elsőre egészen átlagosnak tűnő fotó mögött a világ egyik legmagasabb, Budapestre tervezett templomának története rejtőzik.

A XX. század egyik legzseniálisabb építészét, a Vízesés-házat és a new york-i Guggenheim Múzeum épületét is jegyző Frank Lloyd Wright-ot legidősebb fia, Lloyd Wright (1890-1978) követte a szakmában. A főként Los Angelesben és környékén tervező építész ugyan kimondottan sikeres volt, életét mégis apja hírnevének árnyékában élte le.

Első munkáit más építészekkel, többek közt Frank Lloyd Wrighttal együtt készítette, majd 1922-ben megtervezte az első, gazdag ornamentikájú betonkockákból épült házát, mely stílust később édesapjával együtt vitte tökélyre, aki ezáltal (is) vált legendássá.

Egyik, végül nem megvalósult művének azonban magyar vonatkozása is van: 1931-ben Margaret Brunswig Staude-vel készítette el a Los Angeles-i érsekség új székesegyházának terveit, mely egyike lehetett volna a város legcsodásabb modern épületeinek.

33 (1)

A görög kereszt alaprajzú, 800 láb (244 m) magas, díszes (majndem öt méteres) betonkockákkal díszített templom monolitként magasodott volna a városban, festett üvegablakai pedig földöntúli látványt kölcsönöztek volna a belső térnek.

Az oltár a templom középpontjában kapott volna helyet, de ez nyilván nem jelentette volna azt, hogy a hívek egy része a mise folyamán csak a pap hátát láthatta volna, hiszen padok egyedül a főbejárat felőli ágban kaptak volna helyet. A másik hármat a püspöki rezidencia, könyvtár, irodák és egy iskola foglalta volna el, sőt, az ifjabb Wright a kor igényeit szem előtt tartva egy jókora garázst is épített a komplexumhoz.

los angeles 2

Fotó: New Liturgical Movement

De miért érdekes mindez nekünk, magyaroknak? – tehetjük fel egészen jogosan a kérdést.

A választ a budapesti Portobello Aukciósház néhány nappal ezelőtt közzétett katalógusának 33. tétele, mely a leírás szerint az ABC fotóügynökség 1939-ben készített fotója a makettről, azonban új információkat oszt meg, amely szerint a templom alacsonyabb (500 láb, azaz 152 méter magas) verziója a tervek szerint Budapesten fog felépülni:

Két művész tíz évvel ezelőtt megálmodott, óriási, áramvonalas székesegyházának terveit nemrégiben elfogadták. A kereszt alakú, 500 láb magasra törő építmény egy, a Dunára néző hegy tetején épül majd, a csillogó üveggel kiemelt vonalait érő nap pedig kereszt alakú formák százait veri majd vissza. Az épületet Lloyd Wright és Mrs. Margaret Brunswig Straude, egy gyógyszergyáros lánya tervezte.

lloyd_wright

A Lengyelország szeptember 1-jei lerohanásával kitört második világháború természetesen keresztülhúzta a terveket, amely valóra válásának esélyei valószínűleg egyébként sem voltak túl magasak, tekintve, hogy az évtized toronyház-tervei közül egyik sem valósult meg.

Amennyiben elkészült volna, ma még mindig a világ egyik legmagasabb templomának számítana, és mindössze a kölni dóm (157 m), a római Szent Péter-székesegyház elefántcsontparti másolata, az 1990-ben felszentelt Miasszonyunk, a Béke királynője bazilika (158 m), valamint az 1377-1890 közt épült ulmi székesegyház (161,53 m) előzné meg, de a 2020-as évek végén elkészülő, Antoni Gaudí által tervezett, 1882 óta épülő Sagrada Familia, azaz a Szent Család-templom 170 méteres magasságával mindegyiküket maguk mögé utasítja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik