Kultúra

Itt a tízes lista, ami mindennél jobban jellemzi az emberi kultúrát

Elgondolkodott már azon, hogy mi az, ami a legjobban jellemzi a XXI. századi emberiséget. Ha a világháló, illetve annak legnépszerűbb tartalmai felől közelítjük meg a kérdést, valószínűleg nem járunk rossz úton. Mióta zsebünkben hordjuk az internetet, online fogyasztjuk és osztjuk a kultúrát.

Ahogy a XX. században a tévé volt az első, most a Youtube az: a mozgóképet tudjuk a legkisebb energiabefektetéssel befogadni és feldolgozni. Vagyis a XXI. század elejének egyetemes emberi kultúráját úgy lehet a legjobban jellemezni, ha megnézzük a mik a Youtube legnézettebb videói.

A legnépszerűbb videómegosztón a múlt hét végén bővült tíztagúvá a milliárdosok klubja, vagyis már tíz olyan videó létezik, ami elérte az egymilliárdos nézettséget. Az első, Psy lovaglótáncával elhíresült Gangnam Style-ja, még kiakasztotta a Youtube számlálóját 2012-ben, de azóta korrigálták a nem várt hibát. Ez a klip egyébként az abszolút bajnok: lassan két és félszer férne be az elitklubba.

Talán meglepő, de egyetlen cicás, babás vírusvideó sincs a top 10-ben, kizárólag profi videokilppek. A mélyebb elemzésbe most azonban nem mennénk bele, íme, a lista.

10. Wiz Khalifa – See You Again ft. Charlie Puth

9. Meghan Trainor – All About That Bass

8. Mark Ronson – Uptown Funk ft. Bruno Mars

7. Enrique Iglesias – Bailando (Español) ft. Descemer Bueno, Gente De Zona

6. Taylor Swift – Shake It Off

5. Katy Perry – Roar

4. Katy Perry – Dark Horse ft. Juicy J

3. Taylor Swift – Blank Space

2. Justin Bieber – Baby ft. Ludacris

1. PSY – GANGNAM STYLE

(via: The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik