Kultúra

A Pán kivételesen nagyot bukott az amerikai mozikban

De az IMAX-mozikra kiterjesztett Kötéltánc sem lehet büszke a teljesítményére.

Nézőpont kérdése, hogy született-e már jó Pán Péter-adaptáció, szerkesztőségünkben is van, aki a Walt Disney-s rajzfilmet, van, aki a Robin Williams-féle adaptációt kedveli, de akad, aki vagy nem látta valamelyik feldolgozást, vagy en bloc elzárkózik az egész témától. Nem reprezentatív házi felmérésünk is azt sugallja, ezek az észérvek pont elegendők ahhoz, hogy távol tartsák mindegyik kollégát attól, hogy megnézzék a Pánt. Az, hogy ráadásul kellő mennyiségű negatív kritika is érkezett a legújabb sohaországos adaptációról, már könnyen magyarázható, mi okozta, hogy az amerikai nézők távol tartották magukat a Warner 150 millió dollárból készült “blockbusterétől”.

Ha abból indulunk ki, hogy a filmek rendszerint az előző heti bevételük nagyjából felét szállítják hét napot követően, nem kell ahhoz nagy fejszámoló-művésznek lenni, hogy kisilabizáljuk, a Pán 15 milliós nyitásával valószínűleg további két hétnél többet nem tartózkodik majd az amerikai box office-toplistán.

Az élen továbbra is a Mentőexpedíció trónol, amely már kettő hét alatt vissza is pörgette a rászánt 108 millió zöldhasút, ezzel az iparkodással pedig könnyen jobban teljesíthet, mint a legutóbbi valamirevaló sci-fi, a Csillagok között (Christopher Nolan munkája tavaly 188 millió dollárra volt jó az Egyesült Államokban).  Mögötte a Hotel Erdély Transylvania tartja magát (hazánkban egyébként ugyanez a két film vezet, csak fordított sorrendben), amely egyben azt is mutatja, a Minyonok óta mekkora pangás van a mozikban animációs film-fronton.

A Kötéltánc közben a Pánhoz hasonlatosan siralmasan teljesít, annak ellenére, hogy a múlt héttől már jóval több IMAX-moziban látható. Csupán 3,7 millió bevételt hozott, pedig marketingkampánya pont erre épült, hogy ezt a filmet bizony ebben a formátumban KELL nézni, hiszen így a leginkább lélegzetelállító. A két fentebb szánt produkció egyébként már jövő héten rendkívül nehéz helyzetbe kerül, hiszen érkezik a Libabőr, a Bíborhegy és a Kémek hídja is.

A teljes hétvégi lista (október 9-11.):

1. Mentőexpedíció. Hétvégi bevétel: $37.0m Összbevétel: $108.7m Gyártási költség: $108m
2. Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó. Hétvégi bevétel: $20.3m Összbevétel: $116.8m Gyártási költség: $80m
3. Pán. Hétvégi bevétel: $15.5m Összbevétel: $15.5m Gyártási költség: $150m
4. A kezdő. Hétvégi bevétel: $8.7m Összbevétel: $49.6m Gyártási költség: $35m
5. Sicario – A bérgyilkos. Hétvégi bevétel: $7.4m Összbevétel: $26.7m Gyártási költség: $30m
6. Az útvesztő: Tűzpróba. Hétvégi bevétel: $5.3m Összbevétel: $70.6m Gyártási költség: $61m
7. Kötéltánc. Hétvégi bevétel: $3.7m Összbevétel: $6.4m Gyártási költség: $35m
8. Fekete mise. Hétvégi bevétel: $3.1m Összbevétel: $57.6m Gyártási költség: $53m
9. Everest. Hétvégi bevétel: $3.0m Összbevétel: $38.2m Gyártási költség: $55m
10. The Visit. Hétvégi bevétel: $2.4m Összbevétel: $61.1m Gyártási költség: $5m

Forrás: Box Office Mojo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik