Kultúra

Bíróság elé állítják a férfit, aki saját Picasso-képét próbálta eladni

A 7,7 milliárd forintnyi értékű képet Spanyolország nem engedi elvinni az országból, mert a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították.

Jaime Botin dúsgazdag bankár a spanyol törvények kijátszásával akarta külföldön értékesíteni Pablo Picasso egyik tulajdonában lévő festményét.

A Fiatal lány feje című, 1906-ban született festményt július 31-én foglalták le a bankár jachtján a franciaországi Korzika egyik kikötőjében. A festményt a francia hatóságok átadták Spanyolországnak, és a madridi Zsófia Királyné Múzeumban helyezték letétbe arra az időre, amíg végleges döntést hoznak sorsáról.

Jaime Botin 2012 óta próbálkozott a 25 millió euró (7,7 milliárd forint) értékűre becsült festmény külföldi értékesítésével, de a spanyol hatóságok a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították azt, és megtiltották az országból való kivitelét arra hivatkozva, hogy a festő szóban forgó korszakából nem található hasonló mű Spanyolországban. A festmény Pablo Picasso (1881-1973) úgynevezett gósoli korszakából, a kubizmusra való áttérését közvetlenül megelőző időből származik.

Miután a spanyol hatóságok korlátozó intézkedését májusban a legfelsőbb bíróság is helyben hagyta, a bankár Korzika szigetén kért kiviteli engedélyt a festményre, abban reménykedve, hogy kijátszhatja a francia hatóságok éberségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik