Kultúra

“Lassan ott tartunk, hogy önmagát verte agyon az olaszliszkai áldozat”

“Lassan ott tartunk, hogy önmagát verte agyon az olaszliszkai áldozat”

Emberek ezek? A vérükben van? Mindenki csak egy kicsit ütött? Kohnnak vagy Grünnek van igaza? Az olaszliszkai lincselésről szól Az olaszliszkai című darab, vagy sokkal többről? Képes színházajánló.

-Rabbi, igaz az a történet, hogy Kohn, miután összeveszett Grünnel, elment a rabbijához, hogy igazságot tegyen?
-Bizony igaz.
-És a rabbi azt mondta, Kohn, igazad van! Aztán Grün is elment, és a rabbi azt mondta neki: Grün, igazad van!
-Így volt, bizony!
-De hát rabbi! Hogy lehetett igaza Kohnnak és Grünnek is?
-Hm… tudod mit? Igazad van!

Kilenc éve, 2006. október 15-én, délután fél négykor rugdosták halálra az olaszliszkai cigányok Szögi Lajos negyvennégy éves tanárembert. Szögi a falun áthajtva gázolt halálra egy kislányt, akiről aztán kiderült, hogy nem is halt meg, aztán kiderült, hogy csak elsodorta, aztán az derült ki, hogy hozzá sem ért a kocsihoz, csak megijedt tőle és az árokba gurult.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Mire kiderült, hogy semmi baja, már késő volt: a kislány bátyja, apja és vagy tucatnyi falubeli rángatta ki Szögit autója betört üvegén, miközben az anyja bujtotta őket az udvarról: „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az ország még fel sem ocsúdott az őszödi beszéd sokkjából – a lincselés után pont egy héttel, október 23-án volt a rendszerváltás utáni Magyarország legdurvább tüntetése –, máris mindenki erről beszélt. Amit a Fidesz Gyurcsánynak köszönhetett, azt a szélsőjobb Olaszliszkának. Ekkor ismerkedett meg az ország a kriminológiai szakzsargonból átemelt és politikai fegyverré kovácsolt cigánybűnözés szóval.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Állítólag megerőszakolással fenyegették Szögi két lányát, akik végignézték a lincselést, mielőtt segítségért futottak volna. Hivatalosan nyolc gyanúsítottat ültettek le; állítólag több tucatnyian rúgtak. Állítólag előkerült egy balta is. Állítólag nem is volt gyilkos; mindenki egy kicsit hozzátett a tanár halálához.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

„A gyilkosság nem zárul le soha, ahogy nem is kezdődik. Folyamatosan tart. Káin is sokáig ütötte a testvérét.” Ez pedig már a Máté Gábor rendezte Az olaszliszkai című darabban hangzik el, amelyet most pénteken mutat be a Katona József Színház, és amelyet ugyanannyira ihlettek a lincselés jegyzőkönyvei, mint a tavaly elhunyt Borbély Szilárd művei és nyilatkozatai, plusz az ókori görög dráma.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az olaszliszkai nagyon sok mindenről akar szólni, úgy tűnik, mintha az egész Magyarországot körbe akarták volna írni az alkotók, szegénységestül, cigányságostul, mocskos médiástul, Bocskai-öltönyös magyarkodásostul. Az egész Borbély Egy gyilkosság mellkékszálai című kötetéből indul, az egész korrupt rendszerre dühös, anyját elvesztő kisember alakul át Szögi Lajossá – persze név nélkül –, de feltűnik a nyomtalanul eltüntetett vidéki zsidóság is, amellyel együtt Isten is felszívódott a vidékről.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az olaszliszkai – pont azért, mert mindenről szólni akar – néha közhelyes, néha szájbarágós, de ennek mind helye van a darabban. Végül is az emberek is, ha kinyitják a szájukat, javarészt közhelyeket puffogtatnak és egymás szájába akarnak rágni mindenfélét, ezt pedig hitelesen és hűen visszaadja a tárgyalásról szóló, az ókori drámák mentén komonált rész rendőrrel, ügyvéddel, ügyésszel, vádlottakkal és bírónővel.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A cigányok úgy beszélnek, mint saját maguk paródiái, a darab meg sem próbálkozik holmi politikai korrektséggel. A jogászok jönnek a parttalan egyrészt-másrésztozással. Szögi Lajos Bocskai-öltönyben feszít és a jó erkölcsről okítja lányait az autóban. A zsidók folyamatosan bölcselkednek, de ritkán mondnak valamit. A rendőr bazmegel, törte volna el a lábát inkább, akkor nem lett volna éppen szolgálatban. Elhangzik a végső érv („ezek állatok”) és a végső utáni is („nem, mert állat ilyet nem csinál”). A vádlottak sorra állítják, hogy nem ők voltak, vagy de, de csak egy kicsit, „megpofoztam na, de nem mondtam, hogy öljétek meg”, a kislány meg „nem halt meg, de meghalhatott volna”. „Lassan ott tartunk, hogy önmagát verte agyon az ártatlan áldozat” – összegez az egyik jogász.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Azon túl, hogy Olaszliszka a magyarság neuralgikus pontja, nem tudjuk, mit jelent pontosan. Egy esztelen, véletlenszerű gyilkosság? Tömegpszichózis? A vérükben van? Vagy ez éppen hogy egy tragikus társadalmi tünet, a magára hagyott vidéki cigányság segélykiáltása? Valahol érthető? Végső válasz nincs, tessék tehát választani, kinek melyik a kényelmes.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A darab – nagyon helyesen – nem foglal állást. Ha szól valamiről, akkor az valami olyasmi, hogy az, hogy melyik igazságot fogadjuk el a rengeteg közül, nem azon múlik, mennyire látunk át a szitán, inkább azon, mennyi frusztráció és gyűlölet van bennünk, illetve, ha van – nyilván van –, mennyire engedjük szabadon.

Aztán a franc tudja. Lehet, hogy nincs igazam.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az olaszliszkai
Írta: Borbély Szilárd
Rendezte: Máté Gábor
Szereplők: Fekete Ernő, Pálmai Anna, Mészáros Blanka, Szacsvay László, Haumann Péter, Bán János, Szirtes Ági

Olvasói sztorik