Kultúra

Így néztek ki legszebb középkori váraink

Mindig is tudni szerette volna, hogyan néztek ki legendás magyar váraink? Magyar művészek és történészek áldozatos munkájának köszönhetően most animációk segítségével nézheti meg, honnan rohant ki Zrínyi Miklós, és hogy miként festett az egri vár a legendás török ostrom előtt.

A pécsváradi Kószavárat Szent István az 1020-as évek elején építtette két, Magyarországra menekülő angol herceg, Edward és Edgar részére, akik 1058-ig éltek itt, majd visszatértek szülőföldjükre. A várat közeli pécsváradi apátság szerzetesei lebontották, és építőanyagként hasznosították.

galery_image

Fotó: Civertan

A simontornyai vár fejlődése a tizenharmadik századtól

640px-Simontornya_-_Castle

Fotó: Wikimedia Commons

A hollókői vár története XIII. század végi elkészültétől a tizennyolcadik század közepén történő elhagyásáig

1280px-Hollókő_Castle,_Hungary

Fotó: Wikimedia Commons

A Keszthelyi-fennsíkon álló Rezi vár, mely a XIII.-XIV. század fordulóján épült, 1589-ben az Oszmán Birodalom katonái felgyújtották, azóta nem építették újjá.

640px-Rezi_-_Castle

Fotó: Wikimedia Commons

A Bodrog és Tisza összefolyásánál állt, tizennegyedik században épült, de később több alkalommal bővített tokaji vár, melyet II. Rákóczi Ferenc 1705-ben leromboltatott, ezzel elégtételt véve a császáriakon Sárospatak feldúlásáért. Feltárása most folyik.

IF
IF

Fotó: Várbarát

A tatárjárás után, IV. Béla uralkodása alatt épült budai várat Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás idején az egyik legszebb európai udvarrá fejlesztették, a lenti videó ezt az állapotot mutatja be.

Budaivar08jul0005

Fotó: Wikimedia Commons

A XV-XVI. században kiépült Szigetvár erődítményrendszere, melynek főkapitánya 1561-től öt évvel későbbi híres kirohanásáig Zrínyi Miklós volt.

800px-Szigetvár_-_Castle

Fotó: Wikimedia Commons

Az egri püspök parancsára 1261 körül elkészült, Gárdonyi Gézának köszönhetően mindenki által ismertté tett egri vár 1552-es, a török ostrom előtti állapota

800px-Megyeszékhely_-_Heves_megye_-_Eger

Fotó: Wikimedia Commons

Az évtizedeken át épített, végül Mátyás uralkodása alatt elkészült, XIX. század óta elhagyatott kisvárdai vár a XVI. században

640px-Kisvárdai_vár_2.

Fotó: Wikimedia Commons

A mára eltűnt, Szolnok területén állt tiszai végvár 1552-es állapota

2008.09.26.Szolnok_142

Fotó: Wikimedia Commons

A késő XIV. század óta álló, ma Várpalota főterének díszeként szolgáló Thury-vár 1569-ben

Várpalota1

Fotó: Wikimedia Commons

A Baranya megyei Magyaregregyen található, tatárjárás után épült Márévárat az 1530-as években reneszánsz stílusúvá alakították, Pécs 1543-as elfoglalása után pedig a török tette rá a kezét. A lenti videón még az átalakítás előtti állapotát láthatjuk.

CivertanMarevara

Fotó: Wikimedia Commons

A tizenharmadik századi alapokkal rendelkező, XV-XVI. században Perényiek által kibővített füzéri vár 1676-ban, császáriak által való felrobbantásának évében.

CivertanlegifotoFuzer3

 

Fotó: Wikimedia Commons

A IV. Béla által építtetett, Ulászló uralkodása (1440-1444) alatt megerősített sümegi vár a XVII. században. A várat 1709-ben ágyúlövés nélkül feladták a kurucok, négy évvel később egy hadgyakorlatnak álcázva pedig felgyújtották a császári csapatok.

Sümeg_-_Castle

Fotó: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik