Kultúra

Szobrot kapott Kállai Ferenc

A színész vasárnap lenne 90 éves, rá emlékeznek szülővárosában, Gyomaendrődön.

Felavatták Kállai Ferenc szobrát szülővárosában, Gyomaendrődön, a 2010-ben elhunyt művész születésének 90. évfordulója alkalmából – tudósít az MTI. A városban utcát neveztek el a színészről, az alapfokú művészeti iskola is őrzi a nevét és a tervek szerint jövőre a helyi művészeti központ is Kállai Ferenc nevét viseli majd.

A színészről egy egész alakos, ülő szobrot mintáztak meg, Szőke Sándor alkotása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, civil adakozásból készült el.

Hegedűs D. Géza színművész, a Kállai Ferenc Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: reméli, hogy a tér, ahol az alkotást elhelyezték, a szerelmesek találkahelye lesz, mert Kállai Ferenc művészetének egyik éltetője a szerelem volt, amely ráadásul itt érte őt utol először.

A szobrot Keleti Éva 1971 júliusában készült fotója inspirálta, melyen kiskutyájával ölében ül a színész. A fotóművész alkotásaiból kiállítás is nyílt pénteken este, melyek Kállai Ferenc életpályájának jelentős állomásait és magánéleti pillanatait mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik