Kultúra

Összezavarja a fiatalkorú nézőket az Éjjel-nappal Budapest

A NMHH Médiatanácsának új kutatása szerint a kamasz nézők bizonytalanok, hogy milyen műfajú műsort is látnak.

Irreálisnak tartják a szereplők életvitelét, de még így sem egyértelmű a megkérdezett kamaszok számára, hogy az RTL Éjjel-nappal Budapest című doku-reality műsorában mutatott értékrend, a benne megjelenő karakterek nem valós alapúak a műfaji sajátosságokból adódóan – állapítja meg az a vizsgálat, amelyre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa adott megbízást.

A hat fókuszcsoportból álló, idén júniusban zajlott kvalitatív kutatásban az Éjjel-nappal Budapest műsorát követő Budapest, Győr, Öttevény és Miskolc környéki, 14–17 év közötti fiatalok véleményét és motivációit tárták fel a műsorral kapcsolatban. Az eredmények szerint a tinik leginkább azt értékelik a sorozatban, hogy szórakoztató, és hogy sokféle, a fiatalokkal kapcsolatos élethelyzetet mutat be. Figyelemre méltó, hogy a műsort röviden a budapestiek „Éjjel-nappalként”, a vidékiek „Budapest”-ként emlegetik. Utóbbiak számára a sorozat erősíti a fővárosba költözés vágyát, a budapestiek számára pedig vonzó, hogy általuk jól ismert helyszíneken játszódnak a széria darabjai. A megkérdezettek környezetében a műsor beszélgetési téma, sokan azért nézik, mert jól értesültek kívánnak maradni.

A szülők többsége elítélő vagy semleges a sorozattal kapcsolatban, de Miskolcon és környékén az is előfordult, hogy maga a szülő ajánlotta gyermeke figyelmébe ezt a műsorszámot. A kutatásban részt vevő fiúk ugyan távolságtartóbbak a műsorral szemben a lányoknál, de mindkét nem képviselői egyetértettek abban, hogy a szereplő férfi karakterek sokszínűbbek a nőieknél, és jellemzően józanul, felelősségteljesen értékelték a sorozatbeli történéseket. A lányok a fiúkkal szemben gyakran nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami hátrányosan befolyásolhatja formálódó énképüket és emberismeretüket.

A kutatás eredményei rámutattak a médiatudatosság növelésének fontosságára. A megkérdezettek többségében elmosódott kép él a program műfajával kapcsolatban. Bár általában irreálisnak tartják a történetben bemutatott életstílust, néhányuk számára így is kifejezetten nehézséget okoz, hogy a valóságshow-któl elkülönítse a műsort. Ezt tovább nehezíti, hogy a szereplők a karakterüknek megfelelő profillal jelentetnek meg posztokat a Facebookon.

Elmondásuk alapján 10–12 évesek is rendszeresen követik a sorozatot, akik számára még érthetetlenebb, mi is történik pontosan a műsorban. A megkérdezett kamaszok közül sokan spontán megemlítették, hogy az Éjjel-nappal Budapestet a 14 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolnák (ilyenre jelenleg nincs lehetőség, hiszen a 12-es karikát a 16-os besorolás követi).

Forrás: NMHH Médiatanács

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik