Kultúra

Itt egy sorozat, aminek jót tett a felélesztés

Nemcsak a nagy múltra visszatekintő hollywoodi sikerfilmeket rebootolják/remake-elik, hanem a sorozatokat is. A 2010-ben elkaszált Hősök azonban most tényleg úgy néz ki, hogy újjászülethet. Heroes Reborn évadnyitó kritika.

A hír, miszerint újraéleszthetik a Hősöket, még tavaly februárban robbant, azóta pedig sokan feszülten várták, hogy az alkotók mit is hoznak ki a negyedik évad végére ellaposodó sorozatból. A Heroes Reborn (vagy ha úgy tetszik, a Hősök: Újjászületés), amely kvázi az eredeti széria ötödik évada, egy meglehetősen hosszú, már-már hatásvadász marketing kampánnyal indult idén júniusban, amit animált poszterek, teaser-trailerek és egy hatrészes websorozat szegélyezett. A Heroes: Dark Matters konktextusba helyezi a nézőt a tekintetben, hogy mi is történt az elmúlt 5 évben a világban a legutóbbi évad óta, és az egyik főbb szereplőt is megismerhetjük belőle:

Az NBC nem bízta a véletlenre, a sorozat fő kreátorának a korábbi évadokat is jegyző Tim Kringet kérte fel, aki úgy tűnik tanult az utolsó évad hibáiból, de meghagyta az első kettő erősségeit. Az első rész kapásból másfél órás, jó tempójú, rengeteg szálon futó, feszült nyitány. Bizonyos tekintetben a sorozat (mint ahogy a jó szériák általában) mindig is úgy működött, mint egy pókháló, ha egy pontján megmozdult, beleremegett az egész szerkezet. Ez most sincsen másként, ha jól számoltam, 6-7 egymástól látszólag különálló szálon fut a cselekmény, melyek önmagukban is érdekesek, így nem érzünk üresjáratot a másfél óra alatt.

A történet szerint a világon egyre több emberről derül ki, hogy Fejlett (az angol eredetiben evo-nak nevezik őket, az evolve=fejlődés szót rövidítve), azaz különleges képességgel rendelkezik. Bármiféle bajt megelőzendő, a kormány regisztrálni kívánja a Fejletteket, hogy számon kérhetők legyenek (hello X-Men és mutáns-regisztrációs törvény, hello Amerika Kapitány: Polgárháború és szuperhős-regisztrációs törvény). A társadalom természetesen megosztott, a Fejletteket illetően sokan félnek, tartanak a homo sapiens következő evolúciós állomástól. Emiatt például a munkaszerzés is nehezebben megy. Van azonban egy cég, a Reanuts, amely kifejezetten különleges képességű embereket alkalmaz, azonban egy napon terrortámadás éri őket, amiért radikális Fejlettek egy csoportját teszik felelőssé. No, hát innen indul a 6-7 szál, amelyről fentebb írtam.

heroes reborn 2
NBC

Anélkül, hogy komolyabb spolierekbe mennék bele, visszatér Noah Benett (Jack Coleman) a sorozat eredetileg képességekkel rendelkezőkre vadászó ügynöke, aki azonban egy pálfordulását követően a Fejlettek oldalára áll. A websorozatból megismert Quentinnel (Henry Zebrowski) karöltve megpróbálják felgöngyölíteni az ügyet, hogy ki állhat valójában a terrorcselekmény mögött, ha nem a radikális evók. Tehát a szokásos: van valami baj, amit senki sem ért, de valakinek van egy sejtése, ami alapján aztán lavinaszerűen elindul a találgatás-sorozat arról, hogy mi és hogyan történt akkor és ott, illetve mi lesz majd mindennek a következménye. Ezek a szálak biztosítják majd, hogy semmit ne értsünk az utolsó rész végéig:

  • Los Angelesben egy kisfiú rájön, hogy képes átsétálni a falakon, ugyanitt egy El Vengador nevű önbíráskodó aprítja a bűnözőket.
  • Egy házaspár gyermeküket megbosszulandó elkezdi felszámolni fegyveresen a titkos evo önsegítő csoportokat.
  • Tokióban egy kislány felfedezi, hogy az apjától örökölt szamurájkardjával beléphet egy virtuális világba, amely nem kevésbé veszélyes, mint a valóság.
  • Anyja és fia városról városra menekülnek, mire az egyik állomáson a fiúnak elege lesz, és teleportáló képességével eltünteti az őket üldözőket.
  • Egy tűzmanipuláló piti tolvajlány megpróbál kirabolni egy szerencsejátékost, pechjére azonban az is evó, így egy rövid párbaj után a lány menekülni kényszerül. Szerencséjére egy vele idős csajszi segítségére siet, majd koktéloznak egy jót.
  • Az északi sarkon egy nő eszkimó cuccban megbirizgálja a sarki fényt és vészjósló megállapítást tesz: valami gyorsabban közeleg mint gondoltuk!
heroes reborn 3
NBC

A látvány egyértelműen hozza a korábbi évadok színvonalát, néha még felül is múlja, mi több, az akciójelenetek végre kezdenek filmszerűen koreografáltak lenni. Persze még most is akad néhány észrevehető CGI-trükk de összességében egy letisztultabb, kompaktabb képi világot kapunk úgy, hogy az egyes történetszálak operatőrileg is elválnak egymástól. A másfél órás első rész jó felvezetője alapján ugyan izgalmasnak ígérkező évadnak nézünk elébe, viszont sajnálatos, hogy minden fentebb leírt szépelgés ellenére ez nem több a manapság oly divatos, összeesküvés-elmélet körül tevékenykedő szuperképességű emberek egymást keresztező útjairól (lásd még: A Zöld íjász, Flash, Gotham, A S.H.I.E.L.D. ügynökei…).

Egyébként furcsa belegondolni, hogy a websorozat mennyivel érzékenyebb és személyiségközpontúbb volt mint az első rész, pedig az csak részenként átlag 6 percet lopott el az ember idejéből, nem másfél órát. Ettől függetlenül biztató lett a szezonkezdet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik