Kultúra

Az amerikaiak gonoszak és kövérek – szovjet és észak-koreai propagandamesék

Így látták a világot a két, kommunizmust legtovább fenntartó állam rajzfilmrendezői.

Szovjet játékok (1924) Szovjetunió

A tízperces filmben a mindent felzabáló kopasz kapitalista és az egyház kapja meg a magáét.

A Tizenkettedik Pártkongresszus eredményei, 1925 | Szovjetunió

Úton a ragyogó jövő felé (1937), amiből kiderül, hogy a gonosz kapitalisták egyáltalán nem hisznek az ötéves tervek sikerében, sőt, azt hiszik, el fog bukni.

Ezt persze a következő évek megcáfolják, hiszen az első terv során a Kommunista Párt sikeresen iparosította az addig csak mezőgazdaságilag fejlett Szovjetuniót, valamint elsöpörte a kulákokat, a második ötéves tervben pedig tovább nőttek az ipari sikerek, sőt, az életminőség is!

A sztahanovisták teljesítménye miatt iszonyú idegessé váló kapitalista és a dalok miat tmindenképp érdemes megnézni az alig hat perces alkotást, melynek tételmondata minden bizonnyal az “Ellenségeink nem állíthatják meg a győzedemes szocialista forradalom lokomotívját!”.

Szülőföldünket nem taposhatják fasiszta csizmák, 1941 Szovjetunió

A felforgató náci kémek tömegeinek megjelenése után röviddel bevonuló, nyáladzó disznóként ábrázolt Harmadik Birodalom katonái “óriási pusztulást, éhséget, valamint százezrek, sőt, akár milliók halálát hoznak”, de a Vörös Hadsereg katonái se perc alatt, akár lóháton, fanyűvő tankokkal, vagy épp néhány ökölcsapással is kiverik a támadókat.

A film az 1941 júniusában indult német támadások után néhány héttel születhetett.

Három egyperces jelenet 1941-ből: Adolf, a kutyakiképző és kutyái, Hitler meglátogatja Napóleont, és az Adolf, a puskaporon álló zsonglőr | Szovjetunió

A filmeket Chaplin Moszkvában élő klónja vezeti be, majd azonnal belecsapunk a lecsóba: Hitler egy óriási velőscsonttal próbál megküzdeni, de végül feladja, és inkább odaveti azt három kedvenc kutyájának, akik a Mussolini, Horthy, és Antonescu névre hallgatnak.

A náci diktátor a következő jelenetben Napóleon sírját látogatja meg, hogy áldását és tanácsait kérje a világ meghódításához.

Az utolsó rövid jelenetben Hitler a megtámadott országokat szimbolizáló puskaporos hordókon egyensúlyozva néhány fáklyával zsonglőrködik, de a mutatvány balul sül el.

Mr. Wolf, 1949 | Szovjetunió

A Viktor Gromov által készített film egy gazdag amerikai üzletember, Mr. Wolf történetét meséli el, akinek elege van a háborúból és a fegyverekből, így vonakodó családjával együtt egy békés szigetre költözik. Rövidesen felfedezik, hogy a szigeten rengeteg olaj van, amiről a család után szimatoló két újságíró világgá kürtöl, az emberek, és Wolf családja pedig képtelenek leküzdeni a mérhetetlen kapzsiságukat.

Anti-USA, 1957 | Észak-Korea

Fekete-fehér mese abból a korból, amikor a koreai háború emléke még friss volt. Az amerikai katonák ebben az esetben hangyák, akiket bombákba zsúfolta dobtak le, de a hős északiak rovarirtóval és lángszóróval legyőzik őket.

Az értékes kopejka, 1961 | Szovjetunió

Az új, erős rubel 1961-es bevezetésekor készült film az új orosz rubelt és a baráti országok pénzeit jókedvű emberekként, míg az amerikaiakat, briteket és hozzájuk közeli nemzeteket dorbézoló, szivarozó imperialistákként mutatja be, ahol a színpadon puskaporos hordókon táncolnak.

Természetesen feltűnik a fiatal kislányként ábrázolt kopejka is, aki az új rubelnek köszönhetően hihetetlenü erőssé válik, de nem alacsonyodik le a többiekhez, hanem inkább a szovjet nemzetet építi.

A Milliomos, 1963 | Szovjetunió

A talán legismertebb szovjet propagandafilm, a Milliomos több dologban is rendhagyó: a filmek százaiban látható gazdag és kövér amerikaival ellentétben a történet itt egy gazdag és idős hölgyre épít, aki hatalmas vagyonát rokonai helyett egyetlen hű társára, egy bulldogra hagyja.

Mister Twister, 1963 | Szovjetunió

A harmincas években Samuil Âkovlevič Maršak által írt, 1963-ban megfilmesített gyermekvers egy tehetős, rasszista amerikai családról szól, akik Leningrádba mennek nyaralni.

A Ceruzarakéta | Észak-Korea

A matekleckéje felett elalvó fiatal fiú egy Amerika elleni háborúról álmodik, amelynek legfőbb hőse ő maga lesz, és barátaival együtt óriási szögmérők, körzők és grafitceruzák segítségével győzik le a támadó amerikai hadihajókat.

Az időzített bomba, 1967  | Észak-Korea

Egy háború sújtotta faluban élő fiatal fiú története, aki megmenti egy lányt és vele szülőföldjét is az időzített bombákkal jól felszerelt amerikai katonáktól

Meg tudjuk csinálni!, 1970 | Szovjetunió

A tojásból épp kibújó, nagyhatalmak által kinevetett és etetett sasfióka pillanatok alatt megerősödik, és túlnő a jótevőin, de végül a békeszerető emberek fehér galambjainak tömege földre egyesült erővel földre kényszeríti.

Villamosítás, 1972 | Szovjetunió

Kilenc percnyi szürrealitás – kiszáradt tómederben és hegyeken át sétáló villanyoszlopok! – a hetvenes évek elejéről, amikor a Szovjetunió még mindig rohamos ütemben juttatta el az elektromosságot az elszigeteltebb városokba és falvakba.

Az 1977 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal futó, eddig 32 részes Mókus és sün című tévésorozat | Észak-Korea

A sorozat szereplői, a mókusok, sünök és kacsák egy Virághegynek nevezett helyen élnek. A mókusok a vezetés, a sünök a hadsereg, a kacsák pedig a haditengerészet tagjai. Több más ország is megjelenik még a sorozatban, leggyakrabban a barátságos medvék (Szovjetunió/Oroszország), a gonosz menyétek (Japán) és egerek (Dél-Korea), valamint a farkasok (USA).

A legkellemetlenebb talán ez a jelenet, megtekintését senkinek sem ajánljuk:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik