Kultúra

Országgyűlési határozattervezet lett a Nemzeti Minimum

A gyermekéhezés megszüntetéséről szóló dokumentumot szombaton mutatták be a Nemzeti Minimum-koncerten a budapesti Sportarénában.

Az civil kezdeményezés szerint az Országgyűlés felhívná a kormányt, hogy még az idén terjesszen be olyan javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy minden Magyarországon tartózkodó rászoruló kiskorú, illetve várandós nő legalább naponta egyszer meleg ételhez jusson.

A határozat-tervezet azt is a mindenkori kormány feladatává tenné, hogy évente számoljon be a cél teljesüléséről. A dokumentum  szeptember 26-át a Nemzeti Minimum Napjává nyilvánítaná.

MTI / Marjai János
MTI / Marjai János

A Nemzeti Minimumot meghirdető civilek azt a célt tűzték ki, hogy a mindenkori kormány dolgozzon ki egy új gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon, és garantálja erre a fedezetet a költségvetésben.

A szombaton megtartott Nemzeti Minimum-koncerten bemutatták a határozat-tervezetet.

A jótékonysági rendezvényen a fellépők között volt a 30Y, az Anna and the Barbies, Balázs Fecó, Csemer Boggie, Bródy János, a Budapest Bár, Dés László, Geszti Péter, a KFT, Pátkai Rozina, a Péterfy Bori & Love Band, a Quimby, Szalóki Ági és Zorán is. A jegybevételekből befolyó összeget a költségek levonása után egy krízisalapba fizetik, ez az önhibájukon kívül bajba jutott, gyermekétkezéssel is foglalkozó alapítványok megsegítésére jön létre. A Sportarénát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ingyen bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

MTI / Marjai János
MTI / Marjai János

A tárca szombaton, közleményben jelezte, hogy a kormány egyetért a Nemzeti Minimum civil csoport által kitűzött alapvető célokkal, és emlékeztetett arra, hogy a kormány évről évre folyamatosan növeli a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) közleményében azt tudatta, hogy összpárti egyeztetést kezdeményez a gyermekéhezés felszámolására, a tervezet mielőbbi elfogadásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik