Kultúra

Tiltakoztak a gyoda ellen a göteborgi könyvvásáron

Írók mentek neki a magyar kormány képviselőinek a határkerítés és a menekültekkel való bánásmód miatt Svédországban. A magyarok kivonultak.

Két író tiltakozott a göteborgi könyvvásáron Svédországban a magyar menekültpolitika, így a gyodakerítés és a migránsellenes jogszabályok ellen – írja a 444. Az orosz-amerikai Masha Gessen és a svéd Sven-Eric Liedman vitték a prímet, főleg Gessen, aki felolvasott egy elítélő nyilatkozatot.

A portál szerint a magyar kormány képviselői (azaz a Balassi Intézet küldöttei) tiltakozásként kivonulnak, bár a felvételen csak egy fehér ruhás nő áll fel kényelmesen és távozik.

Gessen amúgy arról beszélt, hogy kétségbeejtőnek tartja, hogy a sajtószabadságot semmibe vevő magyar kormánnyal kell osztoznia a színpadon, és nekik semmi keresnivalójuk egy könyvkiállításon. Gessen azt mondja, chatelt magyar írókkal is előző este, és az ő véleményüket is tolmácsolta. Korábban már a New York-i könyvvásáron is tiltakozott Kína díszvendégeskedése ellen.

A cikk szerint a tiltakozás közben egy plakátot is feltartottak, amire azt írták, hogy “hátat fordítunk a magyar kormány menekültpolitikájának”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik