Kultúra

Filmes klisék: a Wilhelm-sikoly

Mi a közös egy zuhanó rohamosztagosban, a Batman által eldobott hippiben és a Toy Story Buzz Lightyear-jában?

A több, mint háromszáz filmben előforduló hangeffekt az 1953-ban megjelent The Charge at Feather River című western egy jelenetének köszönhetően kezdte meg világhódítását. Itt legalább háromszor használták – először a film Wilhelm közlegényét találja el egy indián által kilőtt nyíl:

Nem ez volt azonban az első alkalom, mikor az ikonikus sikoly elhangzott, hiszen a két évvel korábbi Distant Drums egy alligátortámadása során már hallhatta a közönség. Az effekt ekkor került be a Warner Bros. hangtárába, a következő húsz évben néhányszor használták is, de az igazi áttörést a késő hetvenes évek hozza el: ekkor talál rá ugyanis az effektre ben Burtt, a legendás hangmérnök, aki be is építi azt az épp készülő Csillagok háborújába.

Burtt későbbi munkáiban is előszeretettel használja a sikolyt, ami lassan kultikussá válik, így tiszteletadásból, vagy épp rejtett viccként kollégái is elkezdik használni.

Felbukkan többek közt a Gyűrűk Urában, a Titanic-ban, az Aladdinban, az Indiana Jones-filmekben, a Majmok bolygójában , a Taxiban, vagy épp a Becstelen brigantykban, de tévésorozatok tucatjaiban és videojátékokban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik