Kultúra

Megnyugodhatnak a Trónok harca-fanok, itt a spoiler, amiben reménykedtünk

Hála a Hétnek / a Régi Isteneknek / R’hllornak / az Elsüllyedt Istennek, de leginkább George R. R. Martinnak, úgy tűnik, az a bizonyos haláleset mégsem olyan végleges. Az író meg közben zombinak áll. Ha nem láttad az ötödik évadot, akkor óvatosan, spoilerveszély.

A Trónok harca ötödik évada az utolsó részekben olyan ügyesen építkezett, hogy még azok is, akik olvasták a könyveket, megrendültek az évadzáró utolsó percein, melyben az Őrség tagjai elárulják és lemészárolják a parancsnokukká avanzsált Havas Jont. Persze azonnal elárasztották a webet az elméletek, amelyek valahogy életben akarták tartani kedvenc fattyúnkat, még maga az amerikai elnök is Havas halálát firtatta az első adandó alkalommal, amikor egy stábtaggal beszélhetett. A találgatásoknak új lendületet adott, amikor a Jont alakító ügyeletes szívtipró Kit Harington felbukkant a forgatás helyszínéül szolgáló Belfastban. A reménykedők most újabb szalmaszálba kapaszkodhatnak: nagyon úgy tűnik, hogy Havas nem csupán él, de az új évad egyik komoly csatajelenetében harcol is. Azt márpedig – tekintsünk el a Másoktól és az élőhalottaktól – holtan nehéz.

Az infót a Watchers on The Wall nevű fansite tudta meg, értesülésük szerint az észak-írországi Saintfieldben egy gigantikus csatajelenet forog épp. A csatában számos északi család harcol, köztük az Umberek és a Boltonok, de vadak is szép számmal képviselik magukat. Ami viszont ennél jóval izgalmasabb: Kit Harington is forgat. A site elég ködösen fogalmaz, csak annyi biztos, hogy Jont a Ramsay Boltont alakító Iwan Rheonnal látták, nem derül ki, hogy most akkor teljes harci díszben kardozik-e, vagy, teszem azt, szellemképként ijesztgeti árulóit. Mindenesetre az, hogy Harington már nem először bukkan fel a forgatáson, erősen arra utal, hogy aligha csupán a temetési jelenetén dolgozna – ami ugye egyébként is elégetést jelent ott fenn a Falnál, azaz nem lenne egy hosszadalmas procedúra.

Fotó: HBO
Fotó: HBO

Harington újabb felbukkanása kapcsán a már eddig is létező elméletek Havas „feltámadásáról” is új erőre kaptak: egyesek szerint – erre a könyvben is utalnak jelek – Jon warg, azaz alakváltó, és mint ilyen viszonylag nehéz végleg megölni, hisz rémfarkasa, Szellem segítségével akár állati, akár emberi testbe be tud költözni a lelke. Mások szerint a Vörös Boszorkány Melisandre a Fény Urának erejét segítségül híva támasztotta fel Jont, volt már erre is példa Westeroson. Biztosat mindenesetre senki sem tud – már persze néhány stábtagon és az író Martinon kívül, ő viszont egy ideje visszavonult a nyilvánosságtól: érezve a közönség nyomását, elméletileg a hatodik kötet befejezésén dolgozik gőzerővel.

Nos, már amennyire az gőzerőnek számít, amikor még némi zombis bohóckodásra is van ideje ennek a drága embernek… Martin ugyanis tegnap a Z Nation című zombisorozat forgatásáról osztott meg képeket (lásd a bekezdés végi galéria), ahol az író egy cameo erejéig bukkant fel, az átlátszó duma szerint azért, hogy bebizonyítsa a rajongóknak, még egy zombiapokalipszis sem akadályozhatja meg, hogy befejezze a szériát. Na persze, a vén kecskének álcázott örök gyerek valójában csak egy kis bulira vágyott. Nem először: a zseniálisan Zs-kategóriás Sharknado 3-ban is cameózott az öreg.

Galéria
Fotó: Entertainment Weekly

A Z Nationben Martin szerepe szerint egy celebzombikra vadászó gonosz fogságába esik, aki arra kényszeríti (?), hogy dedikálja Promise of Spring, azaz kb. A tavasz ígérete című kötetét. A cím is fricska: a hetedik rész címe valójában A Dream of Spring, azaz kb. Álom a tavaszról lesz – és egyelőre valóban csak ígéret, tekintve, hogy még a hatodik rész, a The Winds of Winter is csak készülget – bár a széria spanyol kiadójának egy szerkesztője a héten azt nyilatkozta, a kötet 2016-ban már tényleg megjelenik. Azt már csak a bennem élő könyvmoly teszi hozzá, hogy elég menő lenne, ha a kötet még a sorozat új évada előtt polcokra kerülne – ez jövő áprilisban esedékes.

Addig is altassuk el várakozásunkat olyan tartalmakkal, mint például ez a remek drónvideó, mely a hatodik évad forgatásán készült, egy Youtube-kommentelő igen helytálló tippje szerint az egyik Vas-szigeteki jelenetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik