Kultúra

Meghalt Neményi Ádám producer

A magyar sikerfilmek producere 56 évesen hunyt el. Benne volt a keze sok sikerfilmben az S.O.S Szerelemtől a Made in Hungáriáig, de az RTL Klub roadshow-it is ő szervezte.

Hosszú betegség után elhunyt Neményi Ádám, a Made in Hungária, az S.O.S. szerelem és a 9 és 1/2 randi című filmek producere – írja az Origo, ami a vele együtt dolgozott forgatókönyvíró, Köbli Norbert nekrológját is lehozta.

Ebben megemlékezik róla, hogy már 25 évesen a filmszakma közelében volt Neményi, aki az Oscar-jelölt 1983-as Jób lázadása, vagy az 1984-es István, a király forgatásán is jelen volt. A későbbi években dolgozott felvételvezetőként, gyártásvezetőként, executive producerként több filmen.

Megalapította a kereskedelmi tévék előfutáraként az A3 tévét, majd az RTL Klub kulcsembere lett, aki dönthetett arról, mely filmeket támogassa a csatorna és ő szervezte a csatorna országos roadshow-ját is. Neményi a 2000-es évekre nagy kapcsolati hálót épített ki, falta az életet, majd a kezébe került az S.O.S. szerelem! filmnovellája és úgy döntött, élete első filmét jegyzi majd producerként.

Ezután újabb sikerfilmek jöttek 200 ezer feletti nézőszámmal és nemzetközi sikerrel, a Made in Hungária kiemelkedett ezek közül. Együtt dolgozott a gagyifilmek stúdiójával, az Asylummal is egy katasztrófafilmen, de nagy terve, amin tíz évig dolgozott, nem sikerült: a Puskás Öcsi-film. Ezután több sikertelen filmötlete volt. Köbli három hete beszélt vele utoljára. Három gyereke gyászolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik