Kultúra

Klasszikus filmes klisék: a Batman-szög

Kedvenc filmjeink tele vannak klisékkel – ma ezek közül a holland, vagy más néven Batman-szöget mutatjuk be.

A több, furánál furább (német szög, holland döntés, Batman-szög, holland szög, ferdeszög) néven ismert kameratechnika valójában igen egyszerű: az operatőr ilyenkor a kamerát néhány fokkal elfordítja, ezáltal szándékosan a kényelmetlenség érzetét okozva a nézőben, sokszor viszont a jelenet szereplőjének zavartságát vagy őrületét közvetíti.

Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)
Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)

A technikát először az időtlen klasszikus Dr. Caligari, a német expresszionizmus egyik csúcsa használta, így a klisé neve előbb német szög lett, de később, a hatvanas évek Batman-tévésorozatának és a harmadik, 1966-ban készült Batman-filmnek (és persze ezt a hagyományt a franchise kétezres években készített darabjai is folytatták) hála sokan Batman-szögként ismerik.

A sötét lovag (2008)
A sötét lovag (2008)

A döntés művelete egyébként a professzionális kamerákkal sem bonyolult, hiszen azok ilyenkor egy speciális állványon állnak:Eubank-Love-2011-Figur-Genesis-Dutch

Később a nézet egy időre átszivárgott a videojátékokba, a Resident Evil-, vagy épp a Silent Hill-sorozat például rengetegszer használta.

12 majom (1995)
12 majom (1995)

A filmrajongó Jacob T. Swinney által több tucatnyi klasszikus jeleneteinek felhasználásával készítette el a következő mashup-ot, amelyen tökéletesen látszik a szög lényege:

Fotók: Madison Film Forum / Wikimedia Commons / Geek Centrity / Empire

Ajánlott videó

Olvasói sztorik