Kultúra

Kiderül ki lehet a 21. század Stradivarija

Az észak-olaszországi Cremonában rendezik meg a világ legjelentősebb hegedűkészítő versenyét a héten.

Harmincegy országból 334 hegedűkészítő 444 hangszerét vizsgálja meg a nemzetközi zsűri, amely a technikai minőséget, a stílust és a hangzást ellenőrzi. Azokat a hangszereket, amelyek túljutnak az első rostán, profi hegedűsök tesztelik közönség előtt. A legjobb hegedűk készítőit szeptember 23-án díjazzák.

Cremonában két éve nyitották meg a Stradivari-hegedűk tiszteletére létrehozott múzeumot. Az intézmény bemutatja a legjobb hangszereket, amelyek öt évszázad alatt a nagy mesterek, mint Andrea Amati és utódai, Antonio Stradivari és Giuseppe Guarneri “del Gesu” vezetése alatt Cremonában készültek.

A hegedűkészítés művészete mindig kisebb központokra koncentrálódott, például Cremonára, a németországi Mittenwaldra vagy a franciaországi Mirecourt-ra. Virágkora a 18. század volt, a történelem leghíresebb hegedűkészítőjeként az olasz Antonio Stradivarit (1644-1737) tartják számon. Élete során több mint ezer húros hangszert készített Cremonában. Világszerte mintegy 600, a híres műhelyben készült hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik