Kultúra

Elviszik Debrecenből a híres Munkácsy-festményt

A Golgota tulajdonosa, Pákh Imre szerint a jegybank semmilyen együttműködést nem mutat arra, hogy tárgyalással egyezzenek meg a kép megvásárlásáról.

Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája Debrecenben, mert tulajdonosa, Pákh Imre elviteti a Golgotát – tudósít az MTI.

A műgyűjtő elmondta: azért kényszerül erre a – számára is szomorú – lépésre, mert a Magyar Nemzeti Bank képviselői hónapok óta semmilyen együttműködést nem tanúsítanak abba az irányba, hogy tárgyalásos úton egyezzenek meg a festmény megvételéről, ehelyett erővel akarják Magyarországon tartani a festményt. Az, ahogy a Golgotát védetté nyilváníttatták, hogy ne lehessen kivinni az országból, Pákh szerint hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe is ütközik, ezért jogi lépéseket tesz.

Pákh a festményt egyelőre egy magyarországi raktárban helyezteti el. Az ügy hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank hatmillió dollárt ígér a Golgotáért, miközben külföldi vevőtől tízmillió dolláros vételi ajánlata van, ezért szeretné, ha a jegybank is többet kínálna a festményért. „Őszintén reméltem, hogy nem esik szét a magyar festőfejedelem főműve, a Munkácsy-trilógia, amelynek egyben tartásáért már sokat tettem, de nincs más választásom. Május vége óta hiába vártam, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, a jegybank képviselői egyetlen lépést sem tettek a megegyezés érdekében” – mondta.

A műgyűjtő emlékeztetett: ő az elmúlt több mint egy évtizedben ingyen bocsátotta a Déri Múzeum rendelkezésére a Golgotát, miközben a trilógia másik darabjáért annak tulajdonosa, a kanadai Hamilton Galéria évente ötvenezer dollárt kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik