Kultúra

Bezárt az ország egyetlen filmmúzeuma

Jóval több bérleti díjat kérnek tőlük, mint amit ki tudnának gazdálkodni, így hétfőn lakat került az Örökmozgóra.

Hétfőn bezárt az Örökmozgó – tudatta közleményében a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA). Az intézménynek a Budapest Film írásbeli felszólítására át kellett adnia az ingatlant tulajdonosának. Az eszközök – a moziterem széksoraitól a vetítőgépekig, valamint a magántulajdonban, de a MaNDA kezelésében lévő Diafilm Múzeum gyűjtemény – felelős őrzésbe kerültek.

A MaNDA közleményében azt írja: havi 150 ezer forint bérleti díj megfizetését ajánlották fel a 109 ezer forintos közös költség és az évente 600 ezer forintos ingatlanadón felül és a vendéglátásra alkalmas helyiségek használatát meghagyták volna a tulajdonosnak. A Budapest Film ezzel szemben havonta 560 ezer forintos bérleti díjat kért, vagy 79 millió forintért eladná az épületet.

Ugyanakkor a Budapest Film arról tájékoztatott, hogy igazgatótanácsuk pénteken dönt a beérkezett ajánlatokról, ezek között van a MaNDA-é is. „Bízunk benne, hogy a Budapest Film pénteken elfogadja ajánlatunkat, és az ország egyetlen filmmúzeuma tovább működhet” – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik