Kultúra

Az egész Kárpát-medencébe jut a magyarok kenyeréből

Fazekas Sándor a magyarok kenyerével (Array)
Fazekas Sándor a magyarok kenyerével (Array)

Idén a Vajdaságból, Székelykevéről érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik.

Magyarok kenyere program 2011-ben indult, és idén is a Baranyába érkező lisztből sütik meg augusztus 20-ra a magyarok kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót – mondta el Korinek László jogászprofesszor, ötletgazda. A megőrölt liszt jelentős részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy ebben az esztendőben a kárpátaljai magyaroknak is komoly adomány jut, hiszen ott most különösen nagy szükség van a segítségre. Kitért arra: elképesztő nehézségekkel, hihetetlenül magas energiaárakkal, csaknem éhínséggel kell megküzdeniük az ott élő magyaroknak, amelyet az anyaországban nem nézhetünk tétlenül.

Ahogy eddig, úgy idén is a szervezők minden magyarországi és határon túli magyar megyéből, településről búzaadományokat gyűjtenek, amelyeket egy ünnepélyes összeöntésen egyesítenek, a nagy mennyiségű búzát megőrölik, majd az ebből keletkezett lisztből készítik el az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú városa ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb körmenetre is. Az augusztus 20-i kenyerekhez a só idén is Erdélyből, Parajdról érkezik, a kovászt pedig a Vajdaságból, Székelykevéről kapják a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik