Kultúra

Le akarják csukni Obama poszterének atyját

Obama poszter (Array)
Obama poszter (Array)

Shepard Faireyt Detroitba hívták feldíszíteni egy épületet. Ha már ott volt, pár műemlék épületen is elhelyezte a névjegyét.

Letartóztatási parancsot adott ki a detroiti rendőrség Shepard Fairey amerikai utcaművész, Barack Obama híres Hope-poszterének készítője ellen, mivel állítólag számos ingatlant megrongált a városban. A detroiti rendőrség munkatársa, Rebecca McKay szerint a 45 éves Fairey rossz példával járt elöl, amikor a város számos épületének falát “kidíszítette” a védjegyének számító Andre the Giant falfestménnyel.

A rendőrség letartóztatási parancsot adott ki Fairey ellen kétrendbeli szándékos ingatlanrongálás miatt, amiért a kiszabható büntetés akár öt év börtön és tízezer dollárt elérő pénzbüntetés is lehet. McKay szerint a művek által okozott kár értéke nagyjából 9100 dollár, amibe beletartozik egy regisztrált műemléképület megrongálása is. Fairey és képviselői egyelőre nem reagáltak a Reuters megkeresésére.

 

A graffitis a múlt hónapban látogatott el Detroitba, miután Dan Gilbert ingatlanmogul egy 18 emeletes falfestményt rendelt tőle. A Detroit Free Pressnek adott interjújában a művész akkor elmondta, hogy más engedély nélküli alkotásokat is tervez a városba.

Fairey, akit elsősorban a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány leghíresebb plakátjáról, Barack Obama Hope-poszteréről ismerhet a nagyközönség, már korábban is összetűzésbe került a törvénnyel. A graffitist két év próbaidőre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát bizonyítékok megsemmisítésében egy szerzői jogi csatában, amit az AP hírügynökséggel vívott, mivel az Obama-portréhoz jogtalanul használta fel a hírügynökség egyik fotóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik