Semjén mikulás (Array)
Kultúra

Semjént „lenyárimikulásozta”, érettségi tétel lett

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 05. 04. 10:00

Néhány éve – még a 2006-os választások előtt – Grendel Lajos a Mozgó Világban írt arról, hogy az író mivel létezésszakmában dolgozik „az egészet nézi, s azt párt- vagy egyéb torzító szemüvegen keresztül sosem lehet látni”.

Az író már akkor megjósolta, hogy Semjén Zsolt és Mikola István ott fog sertepertélni a politika közelében, „a konzervatív tábor nagyobb dicsőségére, mint afféle nyári mikulások vagy bokréták a Fidesz kalapján. Most még ráadásul fel is vitte, ha nem is az Isten, de legalább Orbán Viktor a dolgukat, előtérbe tolva figurájukat a politikai sakktáblán”. Grendel akkor úgy látta, Orbán Viktor ebben hibázott, mert veszélyes, amikor a gyalog bástyának képzeli magát, mint Semjén és Mikola, akivel ő még a tyúkszemét vágatta volna ki.

„Persze ki tagadná, hogy Mikola Istvánra és Semjén Zsoltra is van igény a mai Magyarországon, attól félek, nagyobb igény, mint az MDF képviselte, mára letisztult, értékőrző, modern európai kereszténydemokráciára. Egy időben Gömbös is népszerűbb volt Bethlennél, s azóta konzervatívék háza táján a helyzet csak tovább romlott. (…) Mikola István, Semjén Zsolt és társaik pillanatnyi tündöklése nem hungarikum. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Lengyelországtól Magyarországig egy új internacionálé van születőben, a legásatagabb ultrakonzervatívoké, akik áttelelték a kommunista diktatúrát, s most úgy vélik, hogy elérkezett az ő idejük. Nem a polgári Nyugat-Európához visznek közelebb, hanem ódon kripták kísértetvilágához.” Még egyszer, mindezt 2006. májusában írta Grendel Lajos. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.