Kultúra

Így lesz világsiker a Bogányi-zongora – a kormány berendelt belőle 760 millióért

csodazongora-Boganyi-zongora(960x640).jpg (zongora, bogányi gergely, )
csodazongora-Boganyi-zongora(960x640).jpg (zongora, bogányi gergely, )

Tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány– derül ki a Magyar Közlönyből.

A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek. A határozat a pénteki A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, valamint az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon 764 millió 54 ezer forint rendelkezésre állásáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetési fejezetében. A pénz előteremtésének határideje július 15.

187 millió forint állami pénzt már költöttek rá

Az első ilyen magyar „csodazongorát” január végén mutatták be a nagyközönség előtt a Zeneakadémián Orbán Viktor és üzletemberek körében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálán, ahol maga a miniszterelnök is méltette a magyar fejlesztést.

 
Fotó: MTI 

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szerint soknak tűnhet a zongora kialakítására kapott 127 millió forintos, az Új Széchenyi Tervből kapott támogatás és a Magyar Nemzeti Bank 60 milliós támogatása, de “gondoljunk arra, hogy egy hasonló árkategóriájú és minőségű autó kifejlesztésére mennyi pénzre lenne szükség. Márpedig egy zongora sokkal érzékenyebb “műszer” egy gépkocsinál” – mondta.

Bogányi Gergely szerint az új zongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szól, nagyon gazdag a felhangrendszere, amely “emberibb, barátságosabb” hangzást jelent, mint ami a mai modern zongorákat jellemzi. A hang lecsengési ideje is megnőtt. De arra is figyeltek, hogy a hangszer “bírja a strapát” és kevesebb karbantartást igényeljen elődeinél. “Olyan kvalitásokat mutat, amelyek minket is megleptek” – hangsúlyozta a művész.

Nem fából van a lelke

Batta András zenetörténész “történelmi eseménynek” nevezte a bemutatót, amely szerinte “a magyar zenetörténet legfényesebb lapjaira” fog kerülni. “A csoda, amely a Bogányi-zongorával megszületett, a liszti hagyományban gyökerezik, de a jövőbe mutat.

A hangszer kifejlesztése Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

A Bogányi-zongora sok apró részletében különbözik a mai modern zongoráktól, a legfontosabb talán az, hogy a hangszerek “lelke”, az úgynevezett rezonáns lap nem fából készült. A páncéltőke új formájú. A zongora kikísérletezett mechanikáját a németországi Louis Renner cég készíti és szállítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik