Kultúra

Meghalt Günter Grass

A Nobel-díjas író, költő egy lübecki kórházban hunyt el hétfő reggel. A német kortárs irodalom egyik legismertebb alakja 87 éves volt.

Günter Grass 1927. október 16-án született a lengyelországi Gdanskban (Danzig), a Német Birodalom területén. Fiatalkora, a második világháború eseményei mély nyomokat hagytak benne, tapasztalatai regényeiben is megjelennek: hangsúlyos témái a bűn, a nemzetiszocializmus, illetve emberek, népcsoportok életének összefonódásai. Pályafutását szobrászként és grafikusként kezdte, képzőművészeti tevékenységével párhuzamosan kezdett írással is foglalkozni.

Az SS-ben szolgált

Grass a második világháborúban az SS-ben, a náci párt fegyveres alakulatában szolgált. Erről először 2006-ban beszélt nyilvánosan, és ezt az időszakot dolgozza fel a Hagymahántás közben című 2006-os kötete. Indoklása szerint a nehéz családi helyzet elől menekült a fegyveres szolgálatba. 1945-ben a sziléziai frontra került, ahol megsebesült, majd 1945 májusában Marienbadnál elfogták, és egészen 1946. április 24-éig amerikai hadifogságban volt. Grass fogvatartóinak a hadifogság alatt a Waffen-SS tagjának vallotta magát. A Bad Aibling-i amerikai fogolytáborban együtt raboskodott Joseph Ratzingerrel, a későbbi XVI. Benedek pápával.

A háború után, 1948-tól 1952-ig rajzot és szobrászatot tanult a düsseldorfi művészeti akadémián. Szobrai és grafikái már kiállításokon jelentek meg, amikor elkezdett írni. Első regénye, az 1959-es Bádogdob rögtön elnyerte a Gruppe 47 nevű tekintélyes német irodalmi társaság díját és világhírűvé tette.

Több tucat könyve jelent meg, művészi tevékenysége mellett a politikában is aktív szerepet vállalt. Baloldali értelmiségiként a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) támogatta, többször a párt országos választási kampányában is részt vett.

Vissza a képzőművészethez

Ahogyan korábban megírtuk: Grass 2014 januárjában jelentette be, hogy nem ír több regényt. “86 éves vagyok. Nem hiszem, hogy sikerülne még összehozni egy regényt” – mondta tavaly a Passauer Neue Zeitung című német lapnak. Günter Grass ekkoriban még arról beszélt, hogy nem hagy fel teljesen az alkotással, egy kórházi kezelés után a rajzhoz és az akvarellfestészethez tért vissza. 

Utolsó prózai munkája, az A doboz című önéletrajzi regény 2008-ban jelent meg, legutóbbi könyve, a Tiszavirágok (Eintagsfliegen) című verseskötet pedig 2012-ben.

2005-ben Günter Grasst és Kertész Imrét egyszerre avatták életművükért a Freie Universität Berlin díszdoktorává. 1999-ben kapott irodalmi Nobel-díjat, 2009- ben Günter Grass Múzeumot alapítottak szülővárosában, Gdanskban.

Kertész Imre hétfőn az a német író halálhírére reagálva elmondta “Nem egyazon témával foglalkoztunk, de barátok voltunk, egymás tisztelői”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik