Kultúra

Meghalt Frei Otto

Frei Ottó (Frei Ottó, meghalt Frei Ottó építész)
Frei Ottó (Frei Ottó, meghalt Frei Ottó építész)

A világhírű német építész halálának hírét az Egyesült Államokban jelentette be kedden a Pritzker-bizottság, amely 2015-ben éppen neki ítélte oda a világ építészetének legtekintélyesebb díját. Frei Otto Németországban hunyt el, 89 évesen.

A Pritzker-bizottság már két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta, hogy idén őt részesítik a gyakran építészeti Nobel-díjként is emlegetett, 100 ezer dollár pénzjutalommal járó kitüntetésben. A bizottság tagjai fel is keresték őt, és személyesen osztották meg vele a hírt – áll a testület közleményében.

“Soha nem tettem semmit azért, hogy megkapjam ezt a díjat. A díjak elnyerése nem az életcélom. Megpróbálok szegény embereknek segíteni. De mit is mondhatnék, nagyon boldog vagyok” – fogalmazott Otto a Stuttgarthoz közeli Warmbronnban található otthonában.

Fotó: plus.google.com

A hivatalos díjátadó ceremónia május 15-én lesz Miamiban, ahol számos korábbi díjazott méltatja majd Otto munkásságát. Az amerikai vállalkozó, Jay A. Pritzker által alapított díjat 1979 óta osztják ki, de ez az első alkalom, hogy a rangos elismerést posztumusz adják át.

Frei Otto 1925-ben született a szászországi Siegmarban egy szobrász fiaként. Mestere a sztárépítész, Ludwig Mies van der Rohe volt. Otto az 1972-es müncheni olimpiai játékokra megépített müncheni Olimpiai park légies tetőzetével vált világszerte ismertté, de nevéhez fűződik többek között a 2000-es hannoveri expo japán pavilonjának Ban Sigeru japán építésszel közös megvalósítása is. Kasselben, Kölnben és az arab világban is dolgozott.

Fotó: Twitter

Fotó: panoramio.com

Az indoklás szerint az idős német építészt “jövőbe mutató elképzeléseiért, bátor gondolkodásáért, tudásának és művészi képességeinek továbbadásáért, együttműködő szellemiségéért, valamint az erőforrások tudatos használatára irányuló törekvéséért” tüntették ki, negyvenedikként a díjazottak sorában, és Gottfried Böhm után második németként.

Nemcsak építész volt, hanem “kutató, feltaláló, formaalkotó, mérnök, építőmester, tanár, munkatárs, környezetvédelmi aktivista, humanista, felejthetetlen épületek és helyek alkotója is” – olvasható a zsűri indoklásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik