Kultúra

Élj meg 79 ezerből két gyerekkel!

szociopoly (szociopoly)
szociopoly (szociopoly)

Bárki kipróbálhatja, milyen döntéseket kell meghozniuk a mélyszegénységben élőknek nap mint nap. Egy izgalmas színházi társasjátékban a nézők gyakorlatilag végigröhögik a nyomorukat, de az előadás végére csak a döbbenet marad

Adott négy kétgyermekes család – ők a nézők. Családonként 79 ezer forinttal indulnak, ennyi a gyes, a családi pótlék és a segély. Ha a játékban szerencsések, vállalhatnak közmunkát, esetleg feketemunkát, utóbbit annak kockázatával,hogy lebuknak és elveszítik a segélyt. Három színész alakítja a falu boltosát, kocsmárosát, orvosát, tanítónőjét, postását és uzsorását. Az alapvetően vidám jelenetek között a nézőknek kell dönteniük, kifizetik-e a számlát, vesznek-e a gyereknek tápszert, cipőt. Mit tesznek, ha kifutnak a keretből.

A Szociopoly társasjáték gyakorlatilag egy Gazdálkodj okosan kimondottan szegények körülményeire szabva. Társadalomkutatók találták ki 2010-ben. A Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak Egysége ezt egy kicsit továbbgondolta, megfűszerezte és lett belőle egy szórakoztató, érzékenyítő, interaktív előadás. A játékot Bass László, szociológus vezeti, aki sokat járt olyan falvakban, amelyeket itt modelleznek. 

Az előadást játszották már diákokkal és felnőttekkel is, reményeik szerint még sok helyen, sokaknak mutathatják meg, milyen az élet a teljes anyagi bizonytalanságban. Nyitott közösségekben csapatépítőnek is jó játék. Íme, egy kis ízelítő az előadásból és a nézőkre gyakorolt hatásáról: 

Olvasói sztorik