Kultúra

Meghalt Udo Jürgens osztrák énekes

udo jürgens (udo jürgens)
udo jürgens (udo jürgens)

Szívelégtelenségben 80 évesen meghalt Udo Jürgens osztrák zeneszerző, zongorista és énekes, a német nyelvterület egyik legnépszerűbb előadója - tájékoztatott az MTI.

Menedzserének közleménye szerint vasárnap séta közben megállt a szíve a svájci Münsterlingenben, eszméletlenül esett össze, az azonnali újjáélesztési kísérletek ellenére életét nem tudták megmenteni, kórházba szállítás után elhunyt. A jelenlegi turné diadalmas koncertsikerei után mindannyiunkat mélyen megrendített Udo Jürgens váratlan és hirtelen halála – közölte Freddy Burger, az énekes menedzsmentjének és turnécsapatának tagja.

Az idős énekes alig három hete tartotta Mitten im Leben című ausztriai turnéjának indító koncertjét a salzburgi Arénában.

Az osztrák-svájci kettős állampolgárságú Udo Jürgen Bockelmann 1934. szeptember 30-án született az ausztriai Klagenfurtban. 1948-ban iratkozott be szülővárosának konzervatóriumára. Rá két évre egy zeneszerzői versenyen első díjat nyert Je t’aime című dalával, s 1951-ben megalapította együttesét Udo Bolan művésznéven. Az ifjú muzsikus 1954-ben írta alá első hanglemezszerződését és Udo Jürgens néven megjelentette első albumát (Es waren weisse Chrisanthemen). Röviddel azután komponálta a Reach for the Stars című dalt, amely Shirley Bassey révén világsiker lett.

Első saját igazi slágere a Jenny volt 1960-ban, de a nagy áttörést az Eurovíziós Dalfesztiválon érte el: 1964-ben Koppenhágában hatodik lett (“Warum nur, warum); 1965-ben Nápolyban a negyedik helyre énekelte fel magát (Sag ihr, ich lasse sie grüssen), végül 1966-ban Merci Chérie című dalával első lett Luxemburgban, elhozva az első győzelmet hazájának. Abban az időben lett a német nyelvterület legnépszerűbb slágerénekese. Sorra következtek azóta is híres dalai, mint például az Anuschka, a Buenos dias, Argentina vagy a Fünf Minuten vor zwölf.


Forrás: Wikipedia 

Slágerénekesi pályafutása mellett Udo Jürgens a hatvanas évek elején több filmben is szerepelt, Helden, Helden című musicaljét pedig nagy sikerrel játszotta 1972-ben a Theater an der Wien. Kultikussá vált dalain alapul minden idők legsikeresebb német musicalje, a Még sohasem voltam New Yorkban, amelyet hat év alatt három és fél millióan láttak szerte a világban.

Lemezeit több díjjal is kitüntették (Arany Európa, Arany Mikrofon). 1994-ben Bécs város Aranygyűrűjét és az Első Osztályú Német Érdemkeresztet, 1995-ben az Osztrák Köztársaság Nagy Érdemkeresztjét adományozták neki.

Az utolsó pillanatig a német nyelvterület egyik legnépszerűbb énekese volt, pályafutása során több mint ezer dalt komponált és mintegy 100 millió lemezt adott el. 1977 óta Zürichben élt, 2007-ben az osztrák mellé felvette a svájci állampolgárságot is.

Rajongói fürdőköpenyben vonultak az utcára szeptember 30-án Bécsben, hogy így ünnepeljék az énekes 80. születésnapját. A fürdőköpenyes megmozdulás ötletét az adta, hogy Udo Jürgens egyik hamburgi koncertjén a ráadásszámokat már fürdőköpenyben énekelte – ez az énekes egyik fő ismertetőjegye lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik