Kultúra

Mexikó szerint hamis maja műkincseket árvereznek el

A spanyol hódítás előtti műtárgyak kerültek kalapács alá szerdán New Yorkban a mexikói kormány tiltakozása ellenére, mely azt állította, hogy a tárgyak fele hamisítvány, a maradék pedig Mexikó nemzeti örökségének része.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) közleményében emlékeztetett: felajánlotta szakértői közreműködését a műtárgyak eredetiségének megállapításában, ám a londoni központú Bonhams aukciósház nem élt a lehetőséggel. Az intézet úgy fogalmazott, hogy a Bonhams a hamis műtárgyak eladásában való közreműködéssel csalást követett el.

Az árverésen 314 tétel került kalapács alá, az azték, maja és egyéb közép-amerikai kultúrák műtárgyain kívül afrikai és óceániai műtárgyakra is lehetett licitálni.

A spanyol hódítás előtti műtárgyak a Scott & Stuart Gentling gyűjteményből származtak. Az aukciósház szerint nagy volt az érdeklődés irántuk, és sok darab a becsült ár fölött kelt el.

Az egyik műtárgyat, egy előkelő maja nő szobrát, amelyet a mexikói intézet hamisítványnak minősített, 25 ezer dollárért vásárolta meg egy kaliforniai licitáló.

Lucinda Brendin, a Bonhams szóvivője kijelentette, hogy az árverési ház minden tételt a törvényes előírások betartásával bocsátott árverésre. Hozzátette, hogy a cég szorosan együttműködik az Interpollal, a hatóságokkal, az eltűnt műtárgyak adatbázisával, valamint a terület intézményeivel és szakértőivel a tárgyak eredetének hiteles megállapítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik